Profilbild
2014-08-29

För några år sedan, då jag just gett ut Morgongåvan, åt jag lunch med min psykologväninna Carina. Som hade en kollega som just skulle ge ut en bok. PÅ RIKTIGT. (Jag gav ju först ut Morgongåvan själv, via Vulkan, och blev mäkta imponerad.) Carina tyckte att vi borde träffas.

”Ni har båda rödhåriga kvinnor på omslagen!”.

Så småningom bokade vi en lunch där hon tog mig med storm. Denna smarta, roliga, snygga kvinna. Och hon bjöd mig till sin releasefest för  sin debutroman Överenskommelser.

”Jag ville träffa dig först för att se så du inte var GAAALEN”.

Det var jag inte. I alla fall inte så det störde. Jag kunde inte gå på hennes fest den gången, men vi blev så småningom vänner. Och JA, jag är ett fan av Simonas böcker. Hon har skrivit tre historiska romance-böcker: Överenskommelser, Betvingade och De skandalösa. Fantastiska!

Och nu har hon enligt säkra källor överträffat sig själv i den nutida romanen En enda natt.

en-enda-natt

Det ska bli så härligt att läsa detta:

”En enda natt är en berättelse om hämnd, maktkamp men framför allt: förbjuden kärlek. Natalia De la Grip är en av finansvärldens unga supertalanger. Som kvinna, född in i överklass och rikedom, förväntas hon mest intressera sig för mode och inredning. Men Natalia har alltid gått sin egen väg. Envist och stenhårt arbetar hon för sitt mål: att få fadern, patriarken, att se och erkänna hennes kompetens och ge henne en plats i familjeföretagets styrelse. David Hammar är en uppkomling och finansvärldens meste bad boy. Trots sin arbetarklassbakgrund har han lyckats bli en av Sveriges rikaste riskkapitalister. Han är lika beundrad som avskydd och dessutom känd för sina glamorösa kärleksaffärer. På grund av händelser i det förflutna är han ute efter hämnd på familjen De la Grip. Kanske kan han komma åt dem via dottern, Natalia? När David bjuder ut Natalia på lunch blir hon både nyfiken och vaksam. Hon vet att männen i hennes familj hatar honom, men undrar varför. Hon vet också att David dejtar filmstjärnor och prinsessor, inte alldagliga finanskvinnor. Lunchen blir oväntat trevlig och mot sin vilja dras de till varandra. Attraktionen som uppstår leder så småningom till en natt ingen av dem kan glömma. Båda är tagna av kemin dem emellan, men de intalar sig själva att det aldrig kan bli något. Relationen är fullkomligt otänkbar, de är fiender, det var bara en enda natt. Eller?”

Releasefesten gick av stapeln på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. Signeringskön ringlade lång hela kvällen, Simona (som är en briljant talare med en klart möjlig stand-up-karriär framför sig) intervjuades av sin förläggare Karin Linge Nordh, det minglades och det bjöds på bubbel och praliner. Som sig bör när The Queen of romance släpper bok :-)

Ovan nämnda Carina med Simona:

C och S

Intervjun.

S pratar

Rosor

Praliner

Efter detta hoppade ett helt gäng av oss in i den minibusstaxi som Carina Bergfeldt fixade. Denna coola kvinna gick alltså på Simonas bokrelease (jag har lärt känna Carina via Simona), styrde upp frakten av kompisar (och mamma!) till sin egen release och glider in där på pricken när den började. Som om inget hade hänt.

Det märks att hon är van vid stressigare situationer än detta, milt uttryckt. Händer det något stort och omvälvande ute i världen är hon där på nolltid och berättar om det för oss härhemma – via ord eller bildlänk på Aftonbladet.se.

År 2012 fick hon Stora Journalistpriset för sin rapportering från Utöya.

Och så skriver hon regelbundet krönikor i Aftonbladet. Carina för glasklara resonemang och gör knivskarpa analyser av samtida, viktiga frågor – på de begränsade antal tecken hon har till sitt förfogande – som ofta går rakt in i hjärtat. Som den igår. Hon är min journalistidol och förebild.

Dessutom har hon skrivit en skönlitterär bok som är såld till fler länder än jag kan räkna: Fadersmord.

9789186969585

Igår firade vi att Carina bidragit med en text till antologin Rasismen i Sverige.

Såhär skriver förlaget, Natur & Kultur, om boken på sin hemsida:

”Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. En norsk terrorist mördade 77 personer. Polisens Reva-projekt väckte en debatt om strukturell diskriminering. Tusentals svenska romer registrerades olagligt av polisen. Och i Stockholmsförorten Kärrtorp samlades 16 000 människor i en protest mot nazistiska våldsdåd. De senaste åren har rasismen som politisk kraft vuxit. Samtidigt tar antirasismen allt större plats, och en bred, folklig rörelse har fått ordentligt fäste runtom i landet. Någonting håller på att hända med Sverige och rasismen. Men vad?”

En viktig fråga att ställa, eller hur?

Just igår fann vi inte svaret på den, eftersom vi hade fullt upp att pressa oss in på ett fullsmockat Södra Teatern och finna vår plats att fira fina Carina. På terassen. Där regnbågen vid horisonten visade sitt färgsprakande stöd för mångfald.

Rainbow

Carina och jag. Vill påpeka att Carina BAD mig ta med boken och att jag inte brukar prångla på festföremålet min egen!

C och jag på Södra

S och jag på södran

Åsa Hellberg med sin Nisse <3

Åsa och Nisse på Södran

Lampbild på Södran

Det var en fin kväll.

GRATTIS Simona och Carina. Ni gör båda världen lite bättre.