Profilfoto
2014-07-07

Något av det bästa man kan läsa på sommaren är riktigt tjocka böcker, tycker jag. Böcker som varar länge och som är så där tjocka att det nästan är svårt att orka hålla dom. Här kommer tips på två rejält tjocka böcker, med sidor fulla av spännande äventyr. Perfekta för långa, lata stunder i hängmattan.

Shantaram av Gregory David Roberts tar sitt avstamp i när Lindsay, bokens huvudperson rymmer från ett fängelse i Australien. Han tar sig till Indien och det blir starten på ett svindlande äventyr. Lindsay startar en vårdcentral i slummen, blir statist i Bollywoodfilmer, hamnar  i skumma affärer med vapen och falska pass, han hamnar i fängelse och blir utsatt för grym tortyr – detta är bara en bråkdel av alla spännande som händer i boken. Om du lånar Shantaram på biblioteket har du si så där 900 sidors rafflande äventyr att se fram emot. Ljuva tider!

Ungdomsromanen Mördarens apa av Jakob Wegelius fullkomligt slukade jag under min senaste semestervecka. Sally Jones är en apa som arbetar som maskinist på ett fartyg. Kaptenen på Sally Jones fartyg blir oskyldigt anklagad för mord. Sally Jones är den enda som vet vad som egentligen hände. Hon måste hitta ett sätt att hjälpa kaptenen och rentvå hans namn.  Detta blir starten på ett spännande äventyr med många förvecklingar. Mördarens apa är en berättelse om brott och mörka hemligheter, men också om vänskap och hopp. Mördarens apa är uppföljare till Legenden om Sally Jones som belönades med Augustpriset. Helt klart en av de underbaraste läsupplevelserna jag har haft detta året.

Jag brukar för övrigt  vara väldigt strukturerad när det gäller att planera min sommarläsning. Jag brukar läsa böcker på ett visst tema, läsa alla böcker i långa bokserier, alla böcker av en viss författare eller böcker från ett visst land. I år har jag dock helt missat detta, så jag är i skriande behov av lästips. Om du har något bra semesterläsningstips så tar jag gärna emot det!