Profilbild
2014-07-08

Som sambo till Mikael handlar mycket om Tyskland. Det är tysk mat, tysk fotboll och de enda boktips som Mikael ger är av tyskspråkiga författare. Jag har inte fått något entusiastiskt gensvar på de boktips som jag gav Mikael häromdagen, så nu gör jag ett nytt försök med böcker från eller om Tyskland. Detta borde väcka hans intresse!

Först ut är Mordbyn av Andrea Maria Schenkel. Den heter Tannöd på originalspråk om du vill läsa den på tyska, Mikael! Boken baseras på ett autentiskt mordfall i Tyskland på under femtiotalet. En familj hittas brutalt mördad och genom olika vittnesmål så pusslas bilden ihop om vad som hände på den ensligt belägna gården Tannöd. Genom vittnesberättelser får man olika perspektiv på händelserna och det är ett ytterst fascinerande berättartekniskt grepp tycker jag. Man får en ruskig inblick i en familj som lämnar en oerhört otrevlig känsla i magtrakten. I centrum i familjen finns en man visar sig vara en riktig tyrann som slår sin fru till lydnad, ligger med sin dotter och är pappa till sin dotters barn. Det som Schenkel lyckas så oerhört väl med är att skapa en synnerligen olustig och obehaglig stämning i boken som är svår att skaka av sig.

Ögonblicket är skriven av amerikanen Douglas Kennedy, så redan här kanske Mikael blir tveksam eftersom den inte är skriven på tyska. Boken utspelar sig i alla fall i Tyskland, hoppas att det kan duga för Mikael. Här möter vi Thomas, en författare som dragit sig undan världen. En dag får han ett paket, vars innehåll får honom att öppna upp minnen som han har gjort sitt bästa för att glömma. Vi tas tillbaka till ett delat Berlin på åttiotalet, till en passionerad kärlekshistoria som Thomas hade med Petra, en kvinna på flykt från DDR. Det är en berättelse om dubbelspel, mörka hemligheter och inte minst om kärlek.

Mikael! Du har väl inte missat Boktjuven av Markus Zusak? Skriven av en australienare, men utspelar sig i Tyskland! Här möter vi de tyskar som inte bara kunde stå och se på de oförätter som skedde under andra världskriget. De tyskar som inte fölljde Hitler. De tyskar som valde att inte lyda. Det handlar om böcker, böcker som öppnar nya världar. Det handlar om medmänsklighet och krigets fasor. En bok som man vill sätta i händerna på alla man möter.