Profilbild
2014-07-03

Jag är på semester i Dalarna med mina barn. Det är ljuvigt med semester, skönt att ta dagarna som de kommer och slippa alla måsten.

Jag älskar att bila genom ett sommarvackert Sverige. När Mikael och jag bilsemestrar så brukar han köra och jag sitter brevid och läser högt för honom ur Upplev Sverige av Mats och Åsa Ottosson. Boken guidar en genom Sveriges landskap och berättar om kända och mindre kända sevärdheter i Sverige. När Mikael frågar Vad är det där för herrgård? och Vad är det där för monument? så bläddrar jag snabbt fram och berättar för honom. I Upplev Sverige får man topplistor på bästa sevärdheterna i Sverige, får lära sig mycket spännande historia och får tips på bra utflyktsmål.

Igår besökte jag och barnen en fäbod. När vi åkte genom oändlig skog för att komma fram till fäboden så pratade vi om hur det kunde ha varit för kullorna som tllbringade sina somrar med djuren långt in i skogen. I Anio Trosells Hjärtblad träffar vi Hulda som växer upp i Malung under 1860-talet. Livet i Malung är fattigt och tung. Hulda får tidigt ge sig ut i skogen och på myrarna och valla djuren. Men Hulda vill något annat. Hon ger sig av och vandrar, så som många andra kullor, till Stockholm och till ett annat liv. Hjärtblad är en berättelse inte bara om en kvinnas utveckling och förändring, utan även om ett samhälle i en brytningstid.

Min semesterläsning under resan är Huset Longbourn av Jo Baker. Här möter vi tjänstefolket från Jane Austens Stolthet och fördom, de som annars bara skymtar i bakgrunden. Boken ger en spännande inblick i hur det kunde vara att arbeta för en familj. Den handlar om klasshierarkier och tungt arbete, men även om människors hemligheter och passionerad kärlek.