Profilbild
2014-07-10

När man är sambo med någon som har en matblogg så handlar mycket om mat. Det bästa med detta är att jag får testa en massa goda, nya rätter när Mikael experimenterar i köket. Nackdelen skulle väl kanske vara att det blir mycket disk och att man alltid får vänta tills maten har fotograferats och dokumenterats innan man får börja äta.

Den kokbok som jag använder mest i mitt kök är Johanna Westmans Första kokboken. Det är en bok som är tänkt för unga kockar (du hittar det på bibliotekets barnfaktaavdelning) och andra nybörjare i köket. Tydligen passar den även bra för matlagningsglada bibliotekarier! Här hittar man enkla basrecept, men även lite svårare rätter. Receptet är enkla att följa, fantasifulla och blir otroligt goda! Det finns roliga recept med inspiration från många olika kök, exempelvis mexikanskt och italienskt. Här hittar ni många av familjen Nords favoriträtter. Till exempel en enkel tomatsoppa (som är den enda rätten ena barnet i familjen gillar), kladdkakan (som är det andra barnet i familjens paradrätt) och pepparkaksreceptet som vi alltid bakar vid jul. Boken finns i en utökad utgåva med fler recept, bland annat finns det fler vegetariska recept och tips på mellanmål.

Min paradrätt är för övrigt lasagne, som jag brukar laga efter Per Morbergs recept. Han är en av mina favoritkockar, jag älskade att titta på hans matlagningsprogram. I Morberg lagar husmanskost hittar du inte detta lasagnereceptet, men här hittar du mycket annat smaskigt. Boken är fylld av svenska klassiska rätter, fläsk med löksås, inkokt lax, kroppkakor och kolja med ägg- och persiljesås. Husmanskost är så himla gott, och lite extra gott blir det att laga det som Per Morberg.

En annan välanvänd kokbok hemma hos mig och Mikael är Annas mat av Anna Bergenström. Det är en perfekt baskokbok som man ofta återväder till. Här hittar du tips på goda såser, hur du bakar ett enkelt bröd och inspiration till vad du ska göra med köttbiten du har i frysen. Några av våra favoritrecept ur boken är Halldins lax, ugnsbakad med en massa dill och majonnäs, en provencalsk paj med sardeller och en underbar örtagårdssås. Smaklig måltid!