Profilbild
2014-07-21

Vad är sommarläsning? Deckare, vet jag att många svarar. Lättsmälta bladvändare i pocketformat. Men jag ska våga påstå att det finns något som är mer äkta sommarläsning än deckaren. Böcker som i denna stund läses i mängder av sommarstugor landet över. Jag pratar om bibliotekets gallrade böcker.

Gallrade böcker både gläder och upprör. Hur kan vi göra oss av med det här? Förstår vi inte vilken kulturskatt det är? Fast ännu värre är det förstås när vi gör något av böckerna, när det rivs och klipps och klistras. Eller ”slaktas”, som en herre en gång uttryckte det. Men de allra flesta blir ändå glada över att fynda några böcker för 1 kr styck.

Bland gallrade böcker finns verkligen allt; klassiker i gamla upplagor, pärlor som ingen längre intresserar sig för, böcker som haft sina 15 minuter och relativt nya titlar som ingen tyvärr ville låna. Jag tog en titt bland de gallrade böckerna i entrén och hittade på ett kick sju titlar som kunde få bo i min sommarstuga, om jag hade någon.

gallrat

Jag föreställer mig min semestervecka.

Ett opassande jobb för en kvinna av P.D James (mord och detektivarbete i idyllisk sommarmiljö) och Kärlek i en annan stad (äldre kvinna, yngre man, kärlek och kval) av Barbara Taylor Bradford sträckläser jag i hammocken medan jag dricker lemonad och äter solvarm frukt. Ibland kanske jag reser mig. Fixar något att äta. Tar en promenad. Men mest ligger jag faktiskt kvar. Det är trots allt semester.

När det regnar tänder jag en brasa och följer öppensinnade Mulder och skeptiska Sculler på jakt efter the truth som är nånstans out there i Nollpunkt av Kevin J. Anderson. Jag blir nog lite småskraj och tycker det låter lite mystiskt utanför fönstren. Precis som det ska vara.

Gerda Anttis kåserisamling Varav hjärtat är fullt är en sån där bok som behöver doseras ut, samt citeras:

“Stunderna då ‘ingenting händer’, det är livets bröd och potatis. Människan lever icke av sovel allenast.”

Emellanåt kräver Gerda Antti sitt glas rött, det hör ni ju. Och när jag ändå har öppnat vinflaskan så plockar jag fram Sofia Rapp Johanssons lyriska monolog Silverfisken och läser:

“Kopiösa porrställningar
kukar som står i soluppgången
filmsnuttar och så charader
att jag aldrig lär mig ja
pappa får spader”

Sen händer det nog att jag skriver en stund (jag blir ju inspirerad) innan småtimmarna närmar sig och Nyfiken på Sverige. Typiskt svenskt? från 1986 av Ulla Nordling åker fram på bordet. För få saker roar en svensk som mig som att läsa grova generaliseringar av Sverige och svenskarna. Den här boken innehåller även passande diskussionsfrågor och riskerar att bli ett stående inslag när vännerna och vinet gör mig sällskap i sommarstugan.

När jag sedan vaknat, tagit en treo, somnat om och vaknat igen ägnar jag dagen åt att dricka juice och äta mackor och Annika Thors ungdomsroman Nu, imorgon! Och jag blir uppslukad, för det blir jag alltid av ungdomsromaner och Annika Thor. Trots att det är vackert väder stannar jag inne i svalkan med min bok, somnar om en stund och läser vidare sen.

Och nästa sommar gör jag om’ et igen.

/Jenny