Profilbild
2014-06-24

Foto: Cecilia Bengtsson

Häromdagen var jag på en trevlig tillställning. Vi talade om den stundande sommaren och förhoppningar om att hinna läsa mer än vanligt. En sa att hen endast läser på sommaren – “jag är helt enkelt en sommarläsare”. Jag kom att tänka på min semesterresa till solen under jullovet, och då jag reflekterade över att semesterläsning var en påtaglig aktivitet vid poolerna och på stranden. Jag har också ställt mig frågan om bibliotek och andra bokaktörer kanske laddar lite extra inför sommaren, då de flesta människor förhoppningsvis får semester. Min förhoppning är att bibliotek ägnar lite extra uppmärksamhet åt att puffa för sommarläsning. Jag gav mig ut på en spaning, både digitalt och genom ett par besök på bibliotek, och jag hittade många exempel på inspirerande skyltningar och aktiviteter för att främja läsningen, det är härligt. Jag hoppas också att man funderar kring vilka signaler som biblioteket sänder ut och att alla känner att det finns något för var och en oavsett om man är en van läsare eller ej.

Foto: Cecilia Bengtsson

När det funnits tillfällen har jag också passat på att fråga bekanta om boktips, här är några som de delade med sig av:

Skymningens barfotabarn av Anna Jansson
Hjärtat jagar allena av Carson McCullers
Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez
Araben av Pooneh Rohi
Sankmark av Jhumpa Lahiri
Veterinären av Gertrud Hellbrand
Hägring 38 av Kjell Westö
Bära mistel av Sara Lidman
Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
Innan floden tar oss av Helena Thorfinn

Eftersom jag inte läst böckerna kan jag inte uttala mig om dem än, jag återkommer kanske efter sommaren. Jag gillar dock blandningen av genrer och att det utspelar sig under olika tider och i olika världsdelar. Det känns härligt att ha en massa tips inför min egen sommarläsning.

Själv har jag läst ett par böcker under våren som jag vill rekommendera. Det är: Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce, Vinterkriget av Philip Tier och Stoner av John Williams. Alla tre böckerna handlar om relationer, om gifta par som tillbringat många år tillsammans och det liv som blev. Böckerna utspelar sig på olika tider och på olika platser men det mellanmänskliga skeendena och känslorna liknar varandra.

Foto: Cecilia Bengtsson

Vad har du tänkt läsa i sommar?

// Cecilia Bengtsson

Läs mer texter av Cecilia Bengtsson, som gästbloggade på bokcirklar.se i december 2012, då hon gav oss fler läs- och bokcirkleltips. Cecilia Bengtsson är utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm.