Profilbild
2014-06-05

Under våren har skolelever från hela landet deltagit i en novelltävling, där det gällde att skriva vidare om en av de sex huvudpersonerna i min nya bok, “Onsdag kväll strax före sju”. I dag besökte jag vinnaren Nike Borgs klass, en sjua på Olympicaskolan i Hedemora.

Eleverna hade arbetat mycket med boken och var väldigt engagerade, många av dem hade deltagit i tävlingen. Också en av de tre som fick hedersomnämnande, Lilly Almquist, gick i samma klass.

Tiden gick fort, vi fyllde lätt två lektioner med frågor och diskussioner. Jag började med att fråga dem om vad de tyckte om boken – enligt den modell Aidan Chambers beskriver i “Böcker inom oss”. De var entusiastiska, kom med mångsidiga och positiva synpunkter. Sedan var det deras tur, de sprutade frågor tills det var dags att sluta.

För mig har hela den här tävlingen varit en berusande upplevelse. Jag har ju hittat på de här sex karaktärerna – för ungdomarna är de uppenbarligen levande, så levande att de kan fantisera vidare om vad som sker med dem efter bokens slut, från vad som händer den som mister livet i boken efter döden till hans mördares öden i fängelset.

Men jag slås också för tusende gången – i larmrapporternas tid – av hur författarbesök kan väcka lusten till böckerna. De kostar pengar – men det är svårt att få mera lässtimulans per krona och minut än genom ett lyckat författarbesök – och de författare som är ute i skolarna är bra på det, annars fortsätter de inte.

Vinnarnovellen kan ni läsa på Bokförlaget Opal hemsida:

http://www.opal.se/index.php?p=n&id=00000088#.U5C2do2KA5s