Profilbild
2014-05-03

Filmatisering av böcker är en knepig historia, tycker jag. Att läsa en roman där författaren lyckats med gestaltningen och miljöbeskrivningarna innebär att jag skapar min egen film samtidigt som jag läser. Det kan därför bli helt fel när jag sedan ser romanen filmatiserad på riktigt. Och då tänker jag inte bara på att det mesta i boken inte får plats på den vita duken utan på att manusförfattaren och regissören återskapat bilder som inte alls stämmer med mina egna. Det är lättare med en teve-serie, där finns åtminstone utrymme att breda ut sig. Som med Viveka Lärns böcker om Saltön.

Captain_Corelli's_Mandolin_1994_book_coverJag har lättare att komma på totalt misslyckade filmatiseringar än tvärtom, till exempel Kapten Corellis mandolin av Louis de Bernières, en gripande och mångbottnad roman om krigets grymheter och meningslöshet men även om kärlek, vänskap och sorg. Jag blev helt trollbunden och beordrade folk att läsa den. Sedan gick jag och såg filmen. Herregud. Att kalla den för kalkon är alltför snällt i sammanhanget. Och jag tänker på alla som inte läst boken och som – efter att ha sett filmen – aldrig kommer att göra det heller, och som därför kommer att gå miste om en fantastisk läsupplevelse. Sicket slöseri …

Igelkottens elegans av Muriel Barbery är en annan bok jag gillade väldans mycket.  Den filmen har jag också sett och även om den inte går att jämföra med boken så lyckades den trots allt stå på egna ben och förmedla lite av tonen i den.

Sedan finns exempel på filmatiseringar som faktiskt är bättre än boken. Bridget Jones dagbok (den första filmen) är en sådan. Visst var boken underhållande men jag tycker att filmen är det än mer. Harry Potter blev aldrig my cup of tea men jag tyckte om filmerna.

Har ni egna exempel på, som ni tycker, lyckade och misslyckade filmatiseringar av romaner?