Profilbild
2014-04-30

När vi för snart fyra år sedan flyttade från en femrummare till en trea blev vi tvungna att rensa en hel del. Vi började med garderoberna, fortsatte med köksskåpen, skohyllorna och hamnade så småningom nere i källarförrådet. Jag minns inte hur många billaster vi körde iväg till Myrorna och återvinningsstationen.

Till slut gick det inte att undvika den svåraste utrensningen av dem alla – bokhyllorna. Ett antal barnböcker försvann, romaner och fackböcker likaså och jag får fortfarande en klump i magen när jag tänker på det, trots att Myrorna lovade att min bokhyllestömning skulle göra många glada.

Fyra år har snart gått och nu står böckerna i dubbla led. Än en gång. Det är alltså dags för en ny utrensning och klumpen i magen har börjat växa sig stor igen. Vilken bok ska röstas ut, vilken ska få vara kvar? Kommer jag att läsa om några av romanerna, vilka av dem som jag aldrig tog mig igenom ska få en ny chans? Senare, när tiden är mogen och lusten infunnit sig. Så många frågor, så få svar och medan jag står och velar pumpas det ut nya titlar.

Jag hatar verkligen att behöva göra mig av med böcker, har alltid gjort. Det bästa vore om jag gick över till att enbart läsa e-böcker istället. De tar inte plats och de skapar inga känslomässiga band. En e-bok är enbart en berättelse, vilket i och för sig inte är det sämsta. Men en pappersbok är ett levande väsen, en vän. Åtminstone för mig. En regnig sommardag ska jag börja utrensningen. Eller till hösten kanske. Allra senast nästa vinter.