Profilbild
2014-04-13

 

Som det kan slumpa sig ibland. Söndagar viker jag , Lisbeth, Kricka och Toby ofta åt någon trevlig utflykt. Efter att vovvarna fått springa av sig det allra värsta vill vi tvåbenta fördjupa oss i något intressant, gärna med historiska förtecken, för som alla vet: “Den som inte känner sin historia är dömd att upprepa den”. Trots att varken jag eller Lisbeth någonsin ens lekt med tanken att förklara Danmark krig. Denna söndagen blev det en tur till Skarhult strax utanför Eslöv och en utmärkt utställning om den dolda kvinnomakten på slottet under fem sekler.

WP_20140413_006

“Den dolda kvinnomakten” på Skarshult slott till 2014-09-21 ons-sön 11.00-17.00

Slottsfru Alexandra von Schwerin har gjort en djupdykning i slottets arkiv och hittat femton starka kvinnor som klivit fram och styrt sitt gods med stor framgång. En väldigt fin utställning som jag verkligen varmt kan rekommendera till dem som bor i skånekanten eller tänker turista här under sommaren.

Det lustiga är att jag i fredags fick frågan i en intervju som snart kommer att publiceras här på bokcirklar.se, om min karaktär Elisabeth i “Rex Mundivalsen”. Hanna Johansson var nyfiken på hur det kan vara att en kvinna är den dominanta personen i min fiktiva cirkus. Hon styr och ställer oemotsagd med såväl  tekniska som konstnärliga ting, engagerar artister och tältpersonal och ingen ifrågasätter hennes allomgripande auktoritet. Hanna undrar om Elisabeth har en förebild i verkliga livet?

WP_20140413_005

Herr bloggare själv i historiska omgivningar.

Jag har faktiskt inte reflekterat så mycket över det tidigare men när jag nu fick anledning att tänka till så kan jag säga att… nej hon har inte en förebild, hon har en hel skrälldus med förebilder. I cirkusens värld har kvinnorna nämligen alltid haft stort inflytande och historien är full av damer som varit legendariska cirkusledare. Ta bara våra svenska cirkusdrottningar, i första hand förstås Käthe Bronett men även Babtista Schreiber och Iris Rhodin. På kontinenten hittar vi vittomtalade Carola Williams och Elfie Jacobi-Althoff för att inte nämna Christel Sembach Krone som driver världens största tältcirkus såsom hennes moder Frieda före henne och dottern Jana beredd att ta över i framtiden. Jag skulle faktiskt kunna rabbla spaltvis av berömda cirkusdrottningar.

skanna0020

Cirkusdrottningen Iris Sibylla Antoinette Rhodin 1896-1976.

Inga slagord som “INGA PIGOR ÅT ÖVERKLASSEN. GUBBARNA KAN STÄDA DE EGNA DASSEN” har någonsin behövt skalla över världens cirkusplatser, för säga vad man vill om cirkusfolket, i fråga om jämlikhet mellan könen ligger de, i likhet med högdjuren på Skarshult slott, väl i framkant.