Profilbild
2014-04-23

Händer

Jag vet inte hur det är med er men jag älskar att kolla på bokomslag. Det är omslaget som får mig att sträcka ut handen, greppa boken och vända på den. Om även baksidestexten känns lockande kan det mycket väl leda till att jag köper boken. För många gånger vet jag inte vilken bok jag är ute efter när jag kliver in i en bokhandel, bara att jag vill ha en. Så jag strosar runt bland hyllorna och scannar av omslagen, uppför mig helt irrationellt och går enbart på känsla. Och det gäller inte bara när jag ska handla åt mig själv, utan jag gör precis på samma sätt när jag vill hitta lämplig läsning till svärmor, maken eller vännen.

Eftersom jag vet hur kinkig jag är när det gäller andras bokomslag kan ni bara gissa hur besvärlig jag varit när det handlat om mina egna! Med Solviken hade jag tur, formgivaren träffade rätt på en gång. Med Croissants till frukost höll det hela på att sluta i katastrof. Jag ratade samtliga förslag och blev till slut så bedrövad att lusten att skriva färdigt boken försvann. Faktiskt. Så viktigt är det för mig att ha ett bokomslag som ska försätta läsaren i rätt stämning, slussa den rakt in i min berättelse. Till slut beslöt sig förlaget för att byta formgivare. Puh!

Det går trender i allt, så även i bokomslag. Det är ingen slump utan förlagen har noga studerat vad som säljer och inte. Uppenbarligen gillar läsare händer. Öppna handflator, gärna med någonting vackert i. Kanske är jag fördomsfull nu men jag tror att samtliga fyra böcker i mitt exempel ovan har kvinnor som huvudmålgrupp.

Hur tänker ni kring omslag?