Profilbild
2014-04-25

omslag-en-dag-3Detta med att en bok är förutsägbar – innebär det per automatik ett problem? Jag tänker som så att merparten av genrelitteraturen ÄR förutsägbar. Ingen läsare blir väl förvånad över att det förekommer mord i en deckare eller att mördaren kommer att åka fast till slut? Och vem inbillar sig att kärleksparet inte ska få varandra i en romance, men att vägen till slutkyssen kommer att kantas av diverse hinder? Äventyrberättelser är fulla av utmaningar och problem som hjälten ska lösa men nog vet vi att hen kommer att lyckas besegra de onda till slut. Tänk om Tolkien låtit Frodo, istället för Gollum, falla ner i Domedagsbergets innanmäte …

Inte vet jag vad ni tycker men jag skulle bli otroligt störd om en feelgood-berättelse slutade med elände, hur oförutsägbart det stilbrottet än vore. Inte heller skulle jag vilja att kärleksparet som kämpat sig igenom en hel bok för att få varandra inte fick det. I En dag av David Nicholls är det precis vad som händer. <Spoilervarning> Författaren väljer att ta död på en av sina huvudkaraktärer vilket givetvis är oförutsägbart. Ett intressant grepp – men blev boken bättre av det?

Jag frågade min dotter, 26 årig bokslukerska, om hon stördes av att en berättelse var förutsägbar. Hon svarade att det berodde på, att när det gällde vissa romaner (och då just genrelitteratur) så var det själva resan mot målet som var det intressanta, allt som hände fram till det förutsägbara slutet.

Förutsägbarhet är inget som får mig att slänga ifrån mig en bok. Men förutsägbarhet i kombination med papperstunna karaktärer, platt språk och tråkig handling gör det. Faktum är att jag vill att en feelgood-roman ska sluta någorlunda harmoniskt även om inte samtliga frågetecken behöver rätas ut. Jag kan helt enkelt inte med när författaren pinar sina karaktärer genom en hel bok utan att deras kamp belönas på något sätt. Därför gillade jag inte alls att David Nicholls gjorde som han gjorde i En dag. Kunde inte Emma och Dexter bara ha fått varandra och levt lyckliga i alla sina dagar? :)