Profilbild
2014-01-29

Vitlöksballaderna gav ju ett givet tema medan Och i Wienerwald står träden kvar fick bli lite mer långsökt.”

 Vi är glada att få presentera den första cirkeln i serien Veckans cirkel. Här kommer du att få möta cirklar med olika smaker och inriktningar, få svar på sådant som vad olika bokcirklar äter och vilket ämne samtalet alltid vandrar in på till slut. Trevlig läsning och välkommen att höra av dig till oss om du vill att din cirkel ska synas här! 

Bokcirkel 2.0

Namn: Bokcirkel 2.0

Cirkelns historia: Vi har träffats en gång i månaden sedan 2006. Under tiden har det passerat ett flertal medlemmar. Två personer har varit med från första början och den nyaste medlemmen har varit med två gånger. Idén är att alla inte ska känna alla från början, utan att nya bekantskaper skapar spännande diskussioner.

Var vi träffas: Hemma hos varandra på ett rullande schema. Ett par gånger har vi träffats på lokal (bland annat på Berns när vi läste Röda rummet) och två gånger har vi åkt tillsammans på Vi:s litteraturkryssning. Vi har också gått på teater tillsammans.

Vi äter och dricker: Alltid något som anknyter till boken, där kvällens värd själv får tolka temat. En enklare varmrätt, vin, efterrätt och kaffe är standard.  Tematolkningen har exempelvis varit recept från olika länder, mat med speciella ingredienser i centrum, en meny som beskrivs i boken eller mat som symboliserat något i handlingen. Ibland är temat uppenbart, ibland behövs lite kreativitet. Vitlöksballaderna gav ju ett givet tema medan Och i Wienerwald står träden kvar fick bli lite mer långsökt.

Hur vi väljer böcker: Valet av bok är alltid en liten strid. Vi har inget system, utan alla som har funderat på en bok presenterar den och så försöker vi enas. Det blir lite att ge och ta, vi är aldrig helt eniga om vad vi vill läsa. En sci-fibok en gång kan leda till en historisk roman i gengäld nästa gång. De enda reglerna är att boken ska ha kommit ut i pocket och att den inte ska vara för lång.

Vår favoritförfattare: Jonathan Franzen är den författare vi mest samstämmigt hyllat.

2.0

Vår favoritkaraktär: Pappan i En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru blev mycket omtyckt.

Bok vi aldrig skulle läst utan bokcirkeln: Diamond Dogs, Turquoise Days av Alastair Reynolds skulle de flesta av oss inte ha läst utan ivriga påtryckningar från en sci-fikunnig cirkeldeltagare.

Bok som väckt starkast känslor: Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen väckte både känslor och livlig diskussion.

Bok vi inte läste ut: Melankoliska rum av Karin Johannisson hade vi alla lite svårt att ta oss igenom.

Ämne vi alltid halkar in på: Sci-fi-genren vs alla andra genrer.

Tjockaste: Frihet av Jonathan Franzen, den är 650 sidor.

Bästa: Drömfakulteten av Sara Stridsberg är en av de böcker som gruppen mest samstämmigt älskat. Den skapade också spännande diskussioner när vi sågs och pratade om den.

Bok som det uppstått mest oenighet kring: Tusen kvinnor och en sorg av Björn Ranelid blev både omtyckt och avskydd.

Senaste boken vi läste: Vi hade läst två böcker till senaste träffen: Amerikansk pastoral av Philip Roth och Jag är Zlatan Ibrahimovic av David Lagercrantz.

Stort tack till Bokcirkel 2.0 (som vi på bokcirklar ger smeknamnet bokslukarna med tanke på deras stora matintresse!) Vill du att din cirkel ska bli nästa Veckans cirkel? Skicka ett mejl till info@bokcirklar.se!