Profilfoto
2014-01-09

Runt poolerna på turisthotellet sjuder det av läsande människor. Var och varannan man och kvinna sitter i sin solstol med en bok i handen. Vissa tittar då och då upp för att se till sina badande barn eller barnbarn i poolen. Några läser på surfplattan eller på mobilen. Jag försöker tjuvkika på framsidorna till pocketböckerna på flera olika språk; norska, danska, ryska, franska och svenska för att se vad man läser. Av de jag kan se är deckare den vanligaste läsningen vid poolkanten, dansken Jussi Adler Olsen läses av såväl den franska farmodern som den norska mannen och den svenska kvinnan. Jag sträckläser Liza Marklunds och James Patterssons deckare Postcard killers vid poolkanten medan jag samtidigt försöker titta till barnen som tillbringar timme efter timme i poolen. Boken kretsar kring de mord som sker runt om i Europa på liknade sätt och som nu även utförs i Stockholm men vilka är motiven till de bestialiska morden där förövarna skär halsen av kärlekspar? Ja, det avslöjar jag inte här och nu i alla fall.

Foto: Cecilia Bengtsson

Två veckor på en semesterort i värmen går både snabbt och långsamt. De böcker som jag haft med mig hemifrån tar snart slut. Till min lycka finns en byteshylla på hotellet där böcker på olika språk trängs med varandra. Om jag inte redan läst Sommarhuset av Anna Fredriksson hade jag bytt till mig den, nu blir det istället Vad ser du nu av Cilla Naumann. På första sidan i boken färdas jag till Biarritz i Frankrike där en del av denna bok utspelar sig. Genom fyra personer berättas historien om Anna från deras perspektiv. Jag gillar berättargreppet och varje människa är en berättelse tänker jag eller som Lasse Berg skriver i Gryning över Kalahari ”En berättelse är som vinden, den kan komma mycket långt bortifrån, men vi känner det ändå tydligt”. Lasse Berg berättar om människans historia och om de samtal och egna upplevelser som han haft världen över i jakten på sökandet efter att förstå oss själva och världen. Han ger på att exempel att de människor som klarat sig är de som samspelat med varandra till exempel genom dans. Boken är sprängfylld av fakta och erfarenheter men ändå skriven med driv och lättsamt.

En annan faktabok som ger mig många tankar är Koltrasten som trodde att den var en ambulans av Anders Mildner. Anders ger många intressanta och tankeväckande resonemang kring ljudlandskap och att vi inte har möjlighet att välja eller välja bort ljud i så hög grad i dagens samhälle. Jag tänker på mitt egna ganska tysta radhus mellan skog och åkrar hemma och saknar det plötsligt enormt. Min turistort sjuder av ljud och på kvällarna vaggas vi till sömn av airkondition och ibland av musik från hotellets husband. Bibliotekens förhållandevis tysta ljudmiljö är något ganska unikt i vårt samhälle och jag lär återkomma till detta område utifrån Mildners tankar.

Semester tycks ge läsro för många och jag pratar med en man som vittnar om det värdefulla att hinna klämma ett par böcker på semester. Det hinns liksom inte med i vardagen även om jag skulle vilja säger han. Jag kan inte låta bli att fundera kring hur bibliotek kan arbeta mer kring just semesterläsning men kommer inte fram till något konkret. Blir istället uppslukad av Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind. Romanen är på 580 sidor och handlar om fyra öden under mer än 400 år i en och samma bygd och är en fascinerande historia om rötter, hembygd, människoöden och relationer.

Till nästa eventuella semesterresa ska jag ta med mig fler mp3-böcker att lyssna på. Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe var utmärkt att ha i öronen medan barnen badade. Boken handlar om en döende mor och hennes son som tillsammans delar läsupplevelser med varandra. Ibland vill jag dela mina läsupplevelser med andra och ibland vill jag behålla den inre resan berättelsen gett för mig själv. Det här blogginlägget kom till genom lusten att högt reflektera kring det som jag läst och noterat under min semestervistelse. Jag har nu packat väskan och tagit ett sista dopp i havet, det är dags för hemfärd och förhoppningsvis hinner jag läsa klart Vägen mot Bålberget på den långa flygresan hem.

Foto: Cecilia Bengtsson

Bokcirklars vän och kollega Cecilia Bengtsson delar med sig av lite lästips från semesternCecilia gästbloggade på bokcirklar.se i december 2012, då hon gav oss fler läs- och bokcirkleltips. Cecilia Bengtsson är utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm.