Helt plötsligt får flera av mina vänner pris. Det är Greta Renborgs pris här och Sveriges bästa bibliotekarie där. Jag är absolut inte missunnsam. Tror jag. För jag gillar ju mina vänner och vet att de är duktiga på det de gör.

Men ibland kan jag bli lite trött på det kulturella Sverige. Ta Augustpriset till exempel. Det är i regel samma bok som år efter år blir nominerade. Det är olika typer av dramatiska böcker, ofta är P.O. Enquist med på ett hörn. För ett par år sedan chockande dock Augustprisnomineringsgruppen mig genom att nominera Ajvide Lindqvist (”Lilla Stjärna”). Men han vann såklart inte. Men detta är ett enormt undantag. Var är fantasyn? Var är Science Fiction? Var är skräcken? Var är serierna? Förvisso har seriealbum ett par gånger nominerats för bästa barn- och ungdomsbok. Men nomineringsmänniskorna bakom vuxenlitteraturgruppen har ännu inte vågat ta det steget.

Jag tycker att många litterära prisgrupper är snäva i sin blick efter litteratur. Lever skräplitteratursbegreppet kvar?

Är det förresten därför jag inte får något pris? För att jag bland annat jobbar med bredda synen på just Fantasy, Science Fiction, skräck och serier? Eller så är jag helt enkelt inte bra på mitt jobb. Kanske skulle jag jobba istället för att blogga på bokcirklar.se just nu. Kan det vara så enkelt?