Profilbild
2014-01-15

Var sitter du och jobbar? Kan du koncentrera dig hela dagarna? Vad gör du när du kör fast? Hur får du ihop det med pengar? Och brukar du också känna ett behov av att småäta prick hela tiden när du skriver?

Jag var och åt lunch med en nybliven författarkompis igår. Eller om det var ett korsförhör med tilltugg? Ingen vet riktigt. Det slutar alltid så där, när jag träffar andra som jobbar med samma sak som jag själv gör. Jag tröttnar aldrig på att höra deras version. Jag pepprar dem med frågor, och sedan sitter jag som ett litet ljus och suger i mig information om när de skriver som bäst på dagarna, om de pallar att läsa andras böcker samtidigt som de skriver egna, hur snabba de är på att få ur sig text, om de vaknar upp och känner sig gudomligt inspirerade på morgonen, eller om de är mer som jag är vid den tiden på dygnet (trött) och så får de säga åt sig själva på skarpen att sätta sig vid skrivbordet ändå och mer eller mindre tvinga ur sig textjävulen.

Hur är en vanlig dag på en författares jobb?

Sällan har jag väl stött på en fråga som har så olika svar beroende på vem man frågar.

Själv har jag i alla fall idag: frusit om fötterna, åkt pendeltåg, suttit på en lunchrestaurang på Formexmässan i tre timmar och ältat mat med hon som jag håller på att göra en vegetarisk kokbok tillsammans med, tittat runt lite på mässan och sett tre ziljarder fina saker, gått förbi Rabén & Sjögrens monter och träffat på en bokförlagsmänniska som ska jobba med min nästa bilderbok, babblat lite med henne om omslag, åkt tunnelbana, lämnat in min bokföringspärm till min redovisningskonsult , frusit om fötterna, åkt pendeltåg.

Jag vet inte om det var en speciellt vanlig dag på jobbet, direkt.

Men den var rätt bra!

Minus det där frysandet om fötterna, möjligen.