Skriv inte en massa trams om voodoo och country! Skriv om din kommande bok!

Så sa mig veterligen inte min redaktör Sara. Men hon skulle kunna ha gjort det. För hon skulle ha haft alldeles rätt. Så därför jag passar på och är lite fräck genom att göra reklam för min kommande bok.  Den heter ”Död, levande död eller bara jävligt arg – om monster i populärkulturen”.

Boken handlar om, precis som titeln säger, monster i populärkulturen.  Jag har valt att fokusera på film och litteratur. Men i kapitlet zombier ägnar jag en stor del åt TV-spel och i kapitlet djävulen skriver jag även om musik. TV-spel är nämligen väldigt förknippade med zombier för att inte tala om vad musiken och djävulen är.

Jag har även fokuserat på populärkulturen ur ett vuxet synsätt. Det finns således många barnböcker och barnfilmer innehållandes monster som jag inte tagit upp. Detta urval är främst gjort av utrymmesskäl.

Men vad är ett monster? Norstedts uppslagsverk definierar monster som följande: vidunder, missfoster, odjur. Jag har utgått från den definitionen men fördjupat den en aning. Min definition är någonting onaturligt eller övernaturligt som skiljer sig från människan eller djuren men som ändå har en fysisk kropp. Sålunda faller mänskliga monster, såsom Hannibal Lecter och Jack the Ripper bort i och med att de faktiskt är just människor. Även vildsinta djur som Stephen Kings ”Cujo” eller Stephen Spielbergs ”Hajen” faller bort i och med att de är djur.

Jag har även valt att inte låta storlek vara en tillräcklig definition av övernaturlighet. De gigantiska spindlarna från filmen ”Them” eller jätteapan King Kong är i grund och botten ”sig själva”. Enda skillnaden är storleken. Däremot är Godzilla per min definition ett monster eftersom ödlan inte är ett befintligt djur. Dessutom skjuter den radioaktiva strålar ur munnen.

Jag undviker även de mytologiska monstren som cykloper, älvor och drakar. De kommer från en annan typ av folkkultur än vampyrer och zombies. De är således ett sidospår från min populärkulturella bok. Därför undviker jag även troll trots att de förutspås bli nästa stora grej.  Djävulen kan anses vara en spirituell enhet och inte en fysisk. Men det finns så många filmer och romanen där djävulen antar fysisk form att jag väljer att definiera honom som ett monster. Jag har även hoppat över djurhybrider som hajbläckfisken Sharctopus eftersom det fortfarande är ett djur som därtill inte satt sin prägel på populärkulturen i samma grad som exempelvis den muterade ödlan Godzilla.

Boken är utgiven på BTJ förlag, som även utgivit min förra bok ”Om serier på bibliotek – allt du vill veta om serier du inte visste fanns”. Förlaget ger ut böcker (och foldrar) om läsning, litteratur och biblioteksverksamhet. Dess huvudsakliga målgrupp är bibliotekarier, lärare och litteraturförmedlare.

Jag är väldigt stolt över min bok som förhoppningsvis fördjupar mångas kunskaper inom det monstruösa. Boken innehåller en populärkulturell historikdel om varje monster samt ett rejält urval filmer (samt TV-serier) och böcker (inklusive serier) om respektive monster.

Jag vet dock inte exakt när boken kommer att dyka upp. Mitt kära förlag råkade nämligen ut för en serverkrasch. Men i början av 2014 blir det definitivt. Så här ser den ut.

död ny