Nu är det slut. I alla fall min tid som gästbloggare. Jag tycker det varit roligt att ha lyft fram kulturfenomen som inte brukar lyftas fram på diverse kulturinstanser. Jag hoppas att jag berikat för något. Det har givetvis också varit roligt att helt fräckt skriva om sig själv och kommande boken ”Död levande död eller bara jävligt arg – om monster i populärkulturen” (se där, reklam igen) som kommer under början av året.

Jag ska avsluta min tid som gästbloggare med en jädra massa listor. Det är ju början av året 2014 vilket är ett ypperligt tillfälle att summera 2013 års populärkultur. Detta är mina personliga åsikter och alla har ju egna åsikter på vad som är bättre än något annat. Men förhoppningsvis upptäcker ni pärlor bland mina listor som ni ännu inte testat.
Redo? Då kör vi!

2013 års bästa serier

1. Ordningen upprätthålls alltid av Pär Thörn – Årets bästa bok där avantgardpoeten Thörns mikronoveller gjorts till serier av 23 av Sveriges bästa serieskapare.

2. The Walking Dead vol 8. Stormen av Robert Kirkman och Charlie Adlard – Lustigt nog är de svenska albumen bättre än de amerikanska originalen.

3. Django Unchained av Quentin Tarantino, R M Guera och Jason Latour- Inte en serieversion på filmen utan på det extremt gedigna originalmanuset.

4. Chew: Volume 7. Bad Apples av  John Layman och Rob Guillory – Det kansigaste och mest underbara som gjorts i serieväg på år och dar. Inte det bästa av Chew-serierna men bra ändå.

5. Deus ex machina: Fadern av Ola Skogäng och Daniel Thollin – En mellanbok om björnen Theo är ända bland det bästa som gjorts i år.

 

2013 års romaner (här ska jag ärligen säga att få av årets romaner fått mig att gå igång. Här är sådana jag i alla fall läste ut och gillade).

1. Blunda hårt av John Verdon – En bra amerikansk deckare med drag av den hårdkokta skolan

2. Svarta lådan av Michael Connelly – Att läsa en bom om Hieronymus Bosch är som när en god gammal vän kommer på besök.

3. Scarlet av Marissa Meyer – Andra spännande ungdomsromanen där de gamla sagorna pimpats upp rejält.

4. Doktor Joseph av Andreas Roman – Roman verkar kunna sin voodoo.

5. Den grekiska hjälmen : en Homandeckare av Jan Mårtenson – Deckargåtan är ointressant. Det är var den något mossige antikhandlaren Homan tycker och tänker som är intressant. Man behöver inte hålla med för att underhållas.

2013 års bästa skivor

  1. The rough guide to voodoo – En samlingsskiva med allt från ceremonimusik till Dr. John. Årets bästa och mest intressanta skiva.
  2. Greatest hits from outer space. En salig bladning med enda likheten att alla låtarna har rymdtema. Och är bra.
  3. Youths boogie : Jamaican R&B and the birth of ska. Ännu en samling. Denna gång med reggae innan genren fanns.
  4. Mercy Brothers – Holy Ghost Power. Låter som gamla spirituals från 1930-talets USA men är nyskrivna låtar i samma anda.
  5. Emily Herring – Your mistake. Klassisk Texas-country men med en feministisk och homosexuell touch.

2013 års bästa filmer

Finns inga. Det kom ett par bra filmer i år men på det stora hela finner jag långfilmsformatet tråkigt. Det är samma berättelser i nya förpackningar. Däremot har TV-serierna blivit bättre och bättre. Det är tydligt att sättet att berätta en historia fungerar bättre i serieform där man får följa karaktärerna längre. Så 2013 års bästa TV-serier är:

1. Breaking Bad. Tråkigt att lyfta fram som bästa TV-serie då alla andra också gör det men bra är det ju.

2.  Dexter. – Tog slut i år med ett kanske inte helt tillfredsställande slut. Men det har varit en mycket bra serie.

3. Girls – Årets mest glada överraskning

4. Big Bang Theory – Piggar alltid upp

5. The Walking Dead – Har äntligen blivit nästan lika bra som det tecknade originalet.
2013 års bästa wrestlingmatcher

1. Undertaker och Team Hell no vs. The Shield. Kanske inte årets bästa match men att se den live på O2 arena i London var helt underbart.

2. No DQ-match. Jack Swagger vs. Alberto Del Rio. En sanlöst vildsint match med en massa vapen. Också fantastisk match att se live i London.

3. Daniel Bryan vs. The Shield. Bryan möter alla tre medlemmar i Shield i tur och ordning och får till tre fantastiska matcher i sträck.

4. Bobby Roode vs. Kurt Angle. Dessa har mötts flera gånger i år och har alltid varit kvällens bästa match.

5. Daniel Bryan vs. Real Americans & Ryback. Ytterligare en match då lille Bryan möter tre wrestlers i följd. Speciellt delen då har möter Antonio Cesaro är en höjdare.