Profilbild
2013-12-09

För drygt en månad sedan tog jag emot Nobeltorgskommitténs pris för Årets skönlitterära bok 2013 och imorgon delas det aningen mer prestigefyllda Nobelpriset ut till Alice Munro. Det är bra.

Min förhoppning är att novellens status blir starkare.

Att romanen har så mycket högre status får en rad trista konsekvenser: Novellen ses som ett slags kladd, en förövning, till den stora romanen, och inte som en egen självständig genre. När man ska publicera en novell väljer man därför ofta en namnkunnig romanförfattarens halvdana verk istället för en okänd mästares novell. Den låga statusen för noveller gör det svårt att sälja dem. Många tidskrifter betalar för t ex recensioner men inte för skönlitteratur. Så har den inte alltid varit. Arbetarförfattaren och Nobelpristagaren Eyvind Johnsson försörjde sig på att skriva noveller till tidningar, det gav mer klirr än recensioner och artiklar. Utan den möjligheten hade det kanske inte blivit några romaner och inget författarskap. Det är nästan omöjligt idag.

Så här kommer ett väldigt konkret förslag till de tidningar som hyllar Alice Munro: recensera novellsamlingar, köp in och publicera noveller, så kan statusen höjas.

Själv ska jag fira morgondagen med att, tillsammans med andra, läsa upp en novell, troligtvis Krishantering, på Galleri Rostrum i Malmö. Före detta och nuvarande studenter från Författarskolan i Lund skall läsa upp sina verk.

Arrangemanget på facebook.

Ska ni fira, i så fall hur?