Profilbild
2013-12-01

2014 startar med ett utvecklingsprojekt som just heter Utveckling 2014.
Under året kommer vi att ha några workshops med inbjudna personer från olika kompetenser och verksamheter. Vi kommer också att testa en ny programidé där vi slår ihop Nordiska Novelldagen med Författardagarna. Det är vi så illa tvungna att testa redan nästa år eftersom vi inte hittar villiga pengar till två separata evenemang. Tyvärr!
Vi kommer i stället att under våren ha fler författarkvällar i samarbete med Forum för Poesi & Prosa.

Vi sätter stor förhoppning till att vi med hjälp av diskussionerna i de olika inbjudna grupperna ska komma fram till en mera modern och nutidsanpassad ”stil” i vår verksamhet. Men kraven är att våra besökare ska känna igen sig och att inte göra några ändringar som inte garanterar en bibehållen hög kvalité på det vi gör.

Vi vill också starkare betona vår nordiska profil. Utveckla och förverkliga tanken på ett nordiskt litteraturhus. Just nu i dagarna fick vi tillgång till en liten del i bottenvåningen i ”vårt” hus och det hoppas vi på att vi ska kunna utvidga för att öppna ett litet antikvariat med nordiska böcker. Lagret fylls på successivt nu och ett nordiskt bokkafé skulle sitta fint.

Vi väntar också med spänning på ett definitivt besked om vi kommer att bli en del i ett regionalt projekt som planerar en verksamhet med residens för författare. Får vi den chansen, då känns det som att vi verkligen har tagit ett steg framåt även i drömmarna om ett nordiskt litteraturhus! Huset har vi, kraften har vi och inte minst finns en positiv syn på vår verksamhet både i regionen och i Dalsland och Åmåls kommun.

Det är stora och det är små händelser som vi ser framåt i tiden och alla känns lika viktiga i vår ambition: att jobba för ett ökat intresse för litteratur och läsande. Och i alla sammanhangen är vi öppna och beroende för samarbete med likasinnade. Biblioteken, kulturverksamheter ö h t och nordiska vänner inom litteraturen. Vi bygger, för oss, meningsfulla nätverk och kontaktytor. Vi lägger vår verksamhet och goodwill som ett bidrag till Dalsland och kommunerna i landskapet.
Och vi som jobbar med Dalslands Litteraturförening och Bokdagar i Dalsland, vi har roligt. Det är nog den främsta drivkraften en ideell verksamhet kan ha. Att lägga timmar, veckor, år på ett ideellt arbete då måste det vara roligt. Visst är det jobbigt och motigt och bekymmersamt ibland, men då dyker det så lämpligt upp, nästan alltid, några glädjeämnen som sätter fart på oss igen.
Ett sådant glädjeämne var besöket, häromdagen, från yrkeshögskolan i Lidköping. Motiverade unga, som studerar Hållbar kulturturism och marknadsföring, som hade massor av frågor och noterade flitigt och som konstaterade att: Hemma har vi ingenting i den här storleken!
Det ger oss glädje och energi.

Nu tackar jag för mig och för att jag fått möjlighet att skriva om det som ligger mig så varmt om hjärtat. Hoppas att ni nu känner lite nyfikenhet på Bokdagar i Dalsland!

NI ÄR VÄLKOMNA I SOMMAR, följ oss på bokdagaridalsland.se och läs vad vi kommer att servera under Nordiska Novelldagen och Författardagarna.