Profilbild
2013-11-19

När Dalslands Litteraturförening bildades skedde det med Värmlands och Västergötlands litteraturföreningar som förebilder.
Det var ingen bra idé för oss, vi behövde forma vårt eget sätt att förmedla litteratur, något annat som kändes nytt och oprövat, åtminstone här i Västra Götaland.

Det största och mäktigaste i vårt område, Bok o Biblioteksmässan i Göteborg, var så enastående speciell och är ju det än i dag, kändes kanske just då mer som ett hinder än en förebild. Vem ville åka till Dalsland för litteraturupplevelser? Jämförelsen fanns inte.

Men, vi stack ut lite försiktigt, och ordnade en första ”Bokfest”. Platsen var Dalsland Center i Håverud, som då var lite av navet när det gällde turismen i Dalsland. Mycket folk besöker platsen under sommaren, mellan 100 000 och 200 000, alltså ett perfekt ställe att testa vår idé på. 500 av besökarna kom till vårt arrangemang det första året. Vår budget låg på 3000 kr, lånade pengar som vi kunde betala tillbaka.

De följande åren var som ett spännande äventyr. Skulle vi hålla? Hade vi en framtid?
Besöksantalet ökade snabbt och vi utvecklade vår verksamhet och lärde oss väldigt mycket. Om författare, om litteraturen, om hur man hanterar en växande omsättning, om marknadsföring och, inte minst, om publiken.
2009 hade vi växt ur lokalerna i Håverud. Publiken var nu så stor att vi fick sätta ”lapp på luckan” för de författarframträdanden som drog mest folk. Biljettintäkter som vi inte hade råd att missa! Det fanns även vissa miljöaspekter som vi måste ta hänsyn till t ex transportfrågor. Alla var tvungna att åka med bil för att besöka oss!

Oj så mycket synpunkter det kom fram, både positiva och negativa. En sån här flytt gör man inte utan att ha samråd med alla fem kommunerna, och det hade vi inte haft. Vi är ju en självständig ideell förening! Där lärde vi oss en del!
Efter mycket funderande hit och dit gjorde vi två flyttar.

Vi hade startat Novellfestivalen i Åmål 2007. Det var Gun Ekroth, då programchef för P1´s Novellen, som tyckte vi skulle göra något för novellkonsten. Med Guns hjälp och stöd blev det två dagars novellfestival, som vi höll på med i tre år. Nu ville vi flytta även det arrangemanget. Så nu var flyttkarusellen igång. Vi ändrade inte bara var vi skulle vara utan också när vi skulle ha våra olika aktiviteter.
Total förvirring och ett oerhört vågspel att ändra detta vinnande koncept.
Resultatet blev att under paraplyet Bokdagar i Dalsland finns nu Nordiska Novelldagen på våren, för närvarande på Baldersnäs Herrgård i Bengtsfors kommun, och i månadsskiftet juli-augusti är det Barnens Bokdagar och två Författardagar i Åmål.
Första året tappade vi en del publik, det var vi också förberedda på. Men redan 2011 var publiken tillbaka igen och 2012 och i år har det varit strålande siffror.

Men Nordiska Novelldagen går lite trögt. Återkommer till det i nästa blogg.

Nu är det dags för en promenad i det fenomenalt vackra solskenet denna novembersöndag.

Bokdagar