Profilbild
2013-11-28

Nu har jag kommit till våra mesta och viktigaste arrangemang. Stommen och kärnverksamheten i Bokdagar i Dalsland.

Jag har ju i tidigare bloggar berättat om hur vi föddes och hur verksamheten utvecklades fram till det vi drog upp bopålarna i Håverud och flyttade till Åmål.

Den flytten var ett vågspel och ett äventyr. Vi var nog lite naiva och trodde att det bara var att ta ut kostymen ur garderoben i Håverud och hänga in den i Åmål. Men så enkelt var det inte. Bokdagarna i Håverud var nästan lite som ett självspelande piano, vi visste precis upplägg, förberedelser, genomförande. Det hade blivit ett återkommande mönster och tog inte så mycket tid och energi längre. Nio år lägger ett mönster.

Nu skulle vi bo in oss i nya lokaler mer utspridda och med främmande kontakter för bokningar av hotellrum, beställningar av mat, annan ljudteknik, resvägar för författarna osv.

Samma som i nio år fast annorlunda!  Till detta oron: kommer publiken att hitta oss? Vi upplevde ju både kritik och irritation över att vi flyttade på oss så vi insåg att vi behövde fylla på med en ny publik. Som en följd av det krävdes en ny marknadsföring.

Vår pressansvariga, Moa Björnsson och jag bestämde att vi inte skulle ha någon presskonferens. Konstigt beslut i det här läget kan tyckas, men presskonferenserna hade varit glest besökta av journalisterna. Det var mitt i sommaren och liten bemanning på redaktionerna. Så om inte Mohammed vill gå till berget……. Vi reste helt sonika ut till tidningsredaktionerna i Värmland och i Västra Götalandsregionen. Vi besökte lokala radio- och TV stationer och vi slog alla med häpnad.  Så hade ingen gjort förut! Så praktiskt för dom och så trevligt med besök från Bokdagar i Dalsland. Det blev kaffe och fotografering och ALLA vi besökte skrev och sände reportage om oss inför vår nypremiär i Åmål.

Vi hade fler nyheter i vår nya strategi. Vi skulle sända de två stora författardagarna digitalt ut på nätet och använde (och använder) oss av Bambuser. Alla har inte semester på sommaren och kan lämna jobbet, men vem som helst kan gå in på vår hemsida och se sina favoritförfattare. Vi hade lite spanare på stan och det visade sig att på bensinmackar och i kafferum i butiker satt personalen och tittade på vår hemsida!

Första året i Åmål gick bra men det var inte publikrekord. Men sen tog det fart och köerna till biljettförsäljningen var långa. Inte så konstigt med tanke på vilka författare vi bjöd på., listan på alla författare som varit hos oss finns på vår hemsida www.bokdagaridalsland.se. Vi kan nu ta in 400 besökare på en gång och det har vi gjort vid flera tillfällen. Vi har också anslutit oss till ett biljettsystem där folk kan köpa biljetter via nätet. Det har underlättat enormt och ger oss också tillgång till en tillförlitlig statistik.

Författardagarna i Åmål engagerar många människor. Folk kommer från hela landet i stort sett och från vårt grannland Norge. Enstaka även från andra skandinaviska länder.

50% kommer från Dalsland, Bohuslän och Vänerområdet. Eftersom Åmål ligger vid Vänern med utmärkta marinor, kommer det en hel del folk sjövägen. Tågen mellan Göteborg och Karlstad har stopp i Åmål och E45 passerar också stan. Vi uppfyller med andra ord alla miljökrav vad gäller transportmöjligheter.

Jag går inte in på hur våra program ser ut. De skiljer sig inte särskilt mycket från andra litteraturevenemang. Inte så konstigt för vi har faktiskt varit stilbildare. Den som är intresserad kan hitta information på vår hemsida eller kontakta mig.

Vad är då Författarkvällar? Jo, det är ett samarbete mellan oss, Forum för Poesi och Prosa och Författarcentrum Väst i Göteborg. Ett samarbete som nu har pågått i nästan tio år. Första torsdagen i varje månad, vår och höst, bokar vi in två på förhand valda författare hos Poesi och Prosa. En känd och en mindre känd. Vi har samarbete med lokala kaféer eller pubar, dit man förbokar sin biljett, som då inkluderar en lätt måltid med möjlighet att köpa dricka, vin o kaffe. Det har blivit riktiga höjdpunkter, dessa torsdagskvällar. För det mesta fullsatt. Vår lokala bokhandel ställer upp med försäljning av författarnas böcker och författarna signerar.

Utöver alla dessa aktiviteter som jag nu skrivit om har vi enstaka seminarier, delar ut litteraturpris , delar ut skrivarstipendier till unga, ger ut ett medlemsmagasin, Korpgluggen, (Dalslands landskapsfågel är korpen), har en uppdaterad  hemsida, tar emot studiegrupper och ….puh! Allt vad vi gör sådär lite vid sidan om!!

I morgon kommer studenter från Lidköping som läser Kulturturismprogrammet (riksintag). Det kommer 23 stycken och jag ska berätta vad vi har för oss. Det blir inget bloggskrivande i morgon.  Sen är det avslutning för mig som Gästbloggare med visioner och drömmar om framtiden på fredag ev lördag.

Privatlivet hinner jag inte med den här veckan.