Profilbild
2013-11-26

Allteftersom vi utvidgat vår verksamhet har vi fått fler olika aktiviteter under samlingsnamnet Bokdagar i Dalsland. Vi har alltså Nordiska Novelldagen som jag skrev om i förra inlägget. På sommaren har vi arrangemangen Barnens Bokdagar, Ungas Bokdagar och Författardagar.

Under Barnens Bokdagar kan vad som helst hända! Film, teater, möten med barnboksförfattare, uppläsningar, skrivarkurs, teckningsträning osv. Nu i sommar hade vi t ex Torsten Wahlund som läste ur Emil i Lönneberga. Emil fyller ju 50 år i år och vi hade en snäll sponsor som gjorde det möjligt för oss att köpa in den nyutkomna samlingsvolymen med tre Emil-böcker.  Alla barn som kom och lyssnade fick en bok!

Gissa om det var glada barn som gick ut med en ny bok under armen! Det var en överraskning, i varje fall första dagen. De senaste åren har det varit i snitt 2-300 barn under de två dagarna. När vi visade Pettson o Findus kom det 400 barn för att se filmen. Vuxna fick komma in i barns sällskap.

Teckningsträning leddes av Peter Bergting, känd fantasytecknare och författare. Barnen kände sig hemma både i Katthult och i magiska världar.

När det gäller barnen känner vi oss nöjda med det vi gör. Barn är lätta att intressera för berättelser och fantasier i vilken form det än är. Värre är det med de äldre ungdomarna. Vi har haft Ungas Bokdagar och det har inte blivit särskilt populärt. Vi t o m bokade en kväll med bl. a Petter i somras.  Petter och Christer i P3, men vi blev tvungna att boka av Petter för vi fick inga förköp och hade inte is i magen nog att köra ändå. Det kostade oss en slant kan jag säga. Vi fick betala halva gaget när vi bokade av.

Det är s a s smällar man får ta. Men dom får inte bli för många. Som tur var drog Christer i P3 bra, men det var en blandad publik så vi kan inte säga att det kom enbart ungdomar. Vi hade även David Lagercrantz på scenen, det blev nästan fullsatt, men publiken var blandad då också, inga fotbollsspelande ungdomar i kö trots Zlatanboken. Därför tar vi timeout för Ungas Bokdagar och koncentrerar oss på barn o vuxna 2014.

Har kommit en dag efter med bloggarna. Har varit i Göteborg på ett par olika informationsträffar i regionens regi. I dag har jag haft möte med Åmåls kommunalråd och dessutom skrivit färdigt ansökan till Kulturrådet. Därför har det inte blivit en ny blogg varje dag. Tycker i alla fall att det är väldigt spännande att vara gästbloggare. Har fått massor av mail och kommentarer på Facebook. I morgon ska jag skriva om våra Författardagar och Författarkvällar. Och sen, resten av veckan, ska bloggarna handla om framtiden.

Innan dess ska jag också hinna ta hand om gårdagens jaktbyte. Det blir mer älgkött i boxen!