Profilbild
2013-09-27

27 september 12.45: Bokmässan gör bibliotekarier och andra litteraturmänniskor lite busiga. Ett glas vin 10 på förmiddagen? Javisst. Smygröka på balkongen vid K-salarna? Varför inte? Spana på kändisar? Absolut, men mycket diskret. Själv har jag en liten kändisspanar-tävling med mina kollegor. Färgstarka och litterärt intressanta författare som Sofi Oksanen ger höga poäng, författare som man ser varje år (här vågar jag inte komma med några exempel) låga. Det börjar bra: Johan Persson och Martin Schibbye blir intervjuade i Presscentrum när jag hämtar ut mitt presskort. Men sedan blir det glest… Jag får gå ett varv på övervåningen.

27 september 13.15: Är det inte ovanligt mycket poliser på Bokmässan i år? Förståeligt när Cecilia Malmström är på scen, men under debatten ”Varför behövs ’kommunala pappersantikvariat’ eller folkbibliotek”…? Nog för att Christer Hermansson kan väcka starka känslor inom bibliotekariekåren, men jag har svårt att tänka mig någon överhängande hotbild…

27 september 16.00: Bokmässan mest udda inslag: utsträckta på golvet i närmast akrobatiska positioner ligger journalisterna Schibbye och Persson medan en fotograf cirklar runt dem. Ett försök att spexa till deras tidigare så allvarliga framtoning?

27 september 16.40: Jag älskar Caitlin Moran! Jag befinner mig i ett rum fullt av kvinnor som älskar Caitlin Moran. Hon är som världens roligaste kulspruta och vi vill alla gå ut och festa med henne (och Lady Gaga). Tiden räcker inte till, plötsligt är det boksignering och en folkmassa trängs runt omkring henne för att få en namnteckning och några personliga ord. Bredvid mig står 4 poliser. Troligen för att hålla koll på på Henning Mankell, som talar i montern mitt emot. Men det finns viss kidnappningsrisk när det gäller Moran, vissa  av fansen ser ut att vilja bära iväg med henne när som helst.

 28 september 12.30: På väg till biblioteksscenen där vi ska bokcirkla om PO Enquists Liknelseboken, ser jag plötsligt… PO Enquist!!! Ett tecken? Måste medge att jag blir lite skärrad och börjar fundera på sträckan mellan platsen där Enquist befinner sig och biblioteksscenen. Det är ganska långt. Förhoppningsvis hinnar han inte dit. Förlåt Nina Frid, jag vet att du gärna skulle ha honom där, men jag blir lite skakig vid tanken på att bokcirkla med författaren närvarande. Speciellt när det gäller en så komplicerad bok som Liknelseboken.

29 september 10.30: Varje gång jag bokcirklar slås jag av hur trevligt det är att diskutera böcker. Och hur spännande det är att bokcirkla med människor man inte känner- vilket bra sätt att bekanta sig med varandra!
Det finns många som älskar PO Enquists författarskap. Jag hör inte till dem (trots upprepade försök). Men det spelar ingen roll, för en bokcirkel kan bli lika intressant trots att man inte är så förtjust i boken. Dessutom var själva inramningen av fredagens bokcirkel så fin, med det inledande framförandet av ”Höstvisa” och den mysiga Bibliotek och berättar-scenen.

29 september 11:39: Ett tips till alla äldre, manliga författare: om ni sitter i en debatt, sucka inte ljudligt när den andra talar. Speciellt inte om ni debatterar med en kvinna som är uppenbart mer osäker. Ni kanske bara syresätter er, men att pusta i mikrofonen när den andra framför sin åsikt- det är en härskarteknik.
Ibland blir sammansättningen på deltagarna i en paneldebatt inte så lyckad. Jan Guillou och Anneli Jordahl diskuterar klass i litteraturen- det låter ju väldigt intressant. Men Jordahl hamnar i skymundan när Guillou breder ut sig, och det hela blir en obehaglig illustration över de olika förutsättningarna för mannen från överklassen och kvinnan från arbetarklassen.

29 september 17.40: Men så finns det ju panelsamtalen med fin personkemi också. Lyssnar på en diskussion om makt, med Henrik Fexeus (som skrivit en bok om maktstrategier) och Maria Nygren (vars senaste roman handlar om en tjej som tar kontrollen över sin klass med genom att använda Hitlers makttekniker). Fexeus får mest talartid, men fokus ligger hela tiden på Nygrens roman, som jag blir mycket sugen på att läsa.

29 september 18.00: På väg ut från Bokmässan passerar jag en signeringskö så lång att jag är tvungen att gå fram för att se vilken författare den leder fram till. Och är det inte… Caitlin Moran!!! Det får avsluta årets bokmässa för mig och varm i hjärtat går jag därifrån.

MoranCaitlin_F_ChrisFloyd_top