Profilbild
2013-08-22

Som författare har man ju det stora nöjet att skapa sin helt egna värld, på helt egna premisser. Jag har alltid dragits till alla slags kreatörer som bygger sina egna universum. Många av de mest intressanta modedesigner som jag träffat genom åren bygger sina kollektioner på det sättet, precis som konstnärer, poeter och musiker har sina egna världar.

tavi-1

För ett par år sedan dök en helt ny figur upp på den internationella modescenen. Hon hette Tavi Gevinson, hon var elva år och hon skrev insiktsfulla recensioner om vad som hände på catwalken i Paris och stylade skiten ur de flesta moderedaktörer från sina föräldrars trädgård.

hbz-TaviGevinson-de-20930466

Hon blev omfamnad av branschens tyngsta namn men efter bara några säsonger hoppade hon av modekarusellen för att hon kände sig tom, där hon satt, front row bredvid Anna Wintour (amerikanska Vogues legendariska chefredaktör). Nu driver Tavi Gevinson en framgångsrik webbplattform för tonårstjejer världen över från sitt flickrum utanför Chicago. Rookie Magazine är helt fantastiskt ett universum, precis som ett riktigt bra fanzine bygger Gevinson med team upp känslan av att vara en hemlig klubb eller en kompis som bara du förstår, med den stora skillnaden att de når ut över hela världen. Det är en nyfiken, intelligent, rolig och modig värld, dirigerad av Gevinson – en av de viktigaste rösterna i media just nu och förhoppningsvis en lång tid framåt.

edletter-2-540x368

Rookie är en perfekt ungdomsgård där det finns plats för alla: fjortonåringen, medelålders och mormor. Tavi Gevinson har lyckats hitta en fullständigt inkluderande ton när hon för samman 90-talsreferenser med tid- och ålderslösa problem om kärlek, kompisrelationer, livet, döden, sex och popmusik.

wwnTUaw4A-3tMfwZx3y_Ujl72eJkfbmt4t8yenImKBVaiQDB_Rd1H6kmuBWtceBJ

Rookie Magazine lyckas på något sätt vara alla motsatser på en gång: trulig, partyglad, tveksam, spiksäker, smart, tramsig och rädd. När Gevinson talade på Ted Teen pratade hon just om vikten att inte vara endimensionell och definierade sin och Rookies feminism som “en diskussion, en konversation, en process – inte en regelbok.”

ROOKIE1.cover

Det är precis en sådan bok jag skulle vilja läsa. Tur då att digitala Rookie Magazine ges ut i tryck form en gång om året. Rookie Year Book är ett av mina bästa boktips just nu. Köp den till dig själv eller i present. Extra uppskattad av alla som är svaga för 90-talsestetik och ljud: Katleen Hanna, quirky collage och riktiga människor.

3tread374Rookie07

How to make a bitch face … Årets viktigaste läsning, jag skojar inte.

/E*