Hej igen!

Idag tänkte jag ta upp en – i Sverige lite okänd – illustratör som inspirerat mig i arbetet med “Nordiska Väsen”.

De flesta svenskar känner nog till John Bauer – hans murriga granskogar och klumpiga troll har blivit en del av vårt kulturarv och han räknas till en av våra mest älskade konstnärer, på nivå med Zorn, Liljefors och Carl Larsson (han var även polare med dessa – de ritade karikatyrer av varandra och klämde med största sannolikhet både ett och annat glas punsch i varandras sällskap). Bauer har varit en förebild hela mitt liv, och boken är tillägnad hans minne, men eftersom han är så pass känd tänkte jag att det kunde vara intressantare att tala om en samtida och tematiskt närbesläktad konstnär – Arthur Rackham.

De är båda kända internationellt men Rackham tycks ha överskuggats av Bauer i Sverige. De påminner mycket om varandra – båda var sagoillustratörer som arbetade i en klassisk stil, mycket inspirerade av gamla mästare som Albrecht Dürer (även om Bauer med åren tog till sig allt mer av Jugend-stilen) och var verksamma under ungefär samma period (tidigt 1900-tal).

Arthur Rackham

Vem är då denne Rackham? Arthur Rackham var / är en engelsk illustratör som levde mellan 1867 och 1939. Han kännetecknas av en extremt spretig stil och hans tuschteckningar svämmar över av små krumma vättar/goblins (ofta små självporträtt), skira älvor och knotiga besjälade pilträd. Han gjorde sig känd som sagoillustratör mot slutet av 1800-talet och har bl.a. ritat  Alice i Underlandet, Peter Pan, Bröderna Grimm och Det susar i säven. Han tecknade dock inte bara till barnböcker utan gjorde även rikt illustrerade utgåvor av Edgar Allan Poe, Kung Arthur-sagan, Wagners Niebelungringen och Shakespeares  “En Midsommarnattsdröm”.

I mina ögon är han den ultimata sagoillustratören och jag kan sitta i timmar och studera hans fantastiskt suggestiva, välkomponerade (och roliga) teckningar.

Är ni intresserade av att se mer är det bara att googla – det finns hur mycket som helst på nätet. Hans illustrationer finns även samlade i vackra häften från förlaget Dover: Rackham på Bokus

Imorrn – Edmund Dulac. Det ni!