Profilbild
2013-08-11

Vi har hunnit fram till mitt sista bidrag här på bokcirklar, min alldeles egna grand final i gästbloggeribranschen. Och eftersom det är min födelsedag imorgon tänkte jag avsluta med en önskelista. Nu har jag inte särskilt många önskningar, men det finns några saker som jag, utan att tveka, skulle ge både min farsfarskofta med bruna lappar på ärmarna, min monokel, mina manchester-brallor och mina Birskenstock-sandaler för.  

En sådan sak är att få se mitt kära Gefle IF bli svenska mästare i fotboll. En annan är att få se mina grabbar i P16-laget, eller för den delen mina brorsbarn, växa upp till kritiska, toleranta, smarta, reflekterande och läsande (och JA! det hänger ihop) vuxna individer. Kritiska nog att inte låta sig luras av någon någonsin, toleranta nog att inte rösta in rasister i Sveriges riksdag, smarta nog att sköta skolan, reflekterande nog att förstå att det alltid finns mer än EN berättelse. Det skulle göra mig outsägligt glad.

Men nu till själva listan, som inte har någon inbördes rangordning. Jag önskar mig:

 

  • Att bibblachefen har gjort sin research och bjuder på vaniljbullar till eftermiddagsfikan. Det är väl det minsta man kan begära efter den där Amarone-flaskan när han fyllde. Mina förhoppningar? Mikroskopiska.
  • Att någon, förslagsvis en politiker av valfri färg, ser till att stoppa den tysta biblioteksdöd som har svept över landet alldeles för länge nu, och som fördummar samhälle efter samhälle och på sikt riskerar att fördumma hela Sverige. Mina förhoppningar? Mikroskopiska.
  • Att fler människor besöker våra bibliotek och upptäcker vilka fantastiska platser det är. Varmt välkomna! säger jag från djupet av mitt bibliotekariehjärta.
  • Att alla bibliotekarier som vill får ligga så mycket de bara orkar. Annars finns det ju minst femtio nyanser av erotisk litteratur att välja mellan.
  • Att fler män ser till att borsta bort bokdammet från sig själva och ”kommer ut” som läsande förebilder. Ni behövs!
  • Att någon ser till att fixa ventilationen på Sätra bibliotek så vi slipper att, likt valar, gå ut för att andas med jämna mellanrum.
  • Att det kommer fett med bra böcker nu när hösten och läsvädret är på ingång. Som vanligt hoppas jag mycket på det kungliga förlaget Gilla böckers egen ”hovleverantör” av kvalitativ ladlit, Jonathan Tropper, som är på gång med en ny bok på svenska.
  • Att Gefle IF vinner mot Halmstad i nästa omgång. Segern mot Mjällby tar jag i och för sig som en tidig present.

Det får räcka så.

Annars tänkte jag avsluta mitt bloggande med den eviga frågan: varför ska vi läsa böcker? Förutom de uppenbara anledningarna (varav några nämndes ovan) skulle ett mer filosofiskt svar kunna vara att vi människor består av berättelser. Att ta del av varandras berättelser gör att vi växer. Ju fler berättelser vi tar del av desto större blir vår egen historia. Tar vi del av tillräckligt många berättelser kommer vi att märka, inte hur dikten överträffar verkligheten, utan hur den blir ett med verkligheten. Och har vi en riktig tur blir det med tiden en alldeles vidunderlig historia!

Stort tack för att ni har lyssnat och diskuterat! Och stort tack bokcirklar för att jag fick skriva hos er! Vi ses i Sätra! Kommer ni en fredag blir det AW på den lokala pizzerian. Heders.

Med vänliga hälsningar

Claes