Hej!

Mitt namn är Johan Egerkrans och gästbloggar här på Bokcirklar.se den här veckan. Tyvärr inser jag att det redan är onsdag när detta mitt första inlägg rasslar in men jag ska försöka kompensera genom några riktigt matiga inlägg…

Jag är för närvarande aktuell med boken “Nordiska Väsen” som kom ut på B.Wahlströms nu i början av augusti – ett rikt illustrerat (jag är ju trots allt illustratör först och främst…) uppslagsverk om alla de olika naturväsen och andar som sagts gömma sig ute i de mörka nordiska skogarna. Ni kan läsa mer om den här: vaesen.se Som ni kanske förstår är det här ämnet något som alltid fascinerat mig – redan som barn plöjde jag mig igenom travar med tjocka volymer om antik och nordisk mytologi, böcker om det paranormala (detta framför allt under det jag kallar min “Ghostbusters-period”) och folklore av alla de slag.

Så vad passar bättre än att ge lite boktips för vidare läsning i ämnet?  (Efter att man avverkat min bok så klart….)

Faeries av Brian Froud och Alan Lee

“Faeries” (kom även ut på svenska under titeln “Älvor” men finns inte i tryck längre) är antagligen den största inspirationskällan till “Nordiska Väsen” – mitt mål med boken var att göra något liknande fast med ett nordiskt perspektiv. En formidabel djupdykning i den brittiska väsenfloran med makalösa illustrationer av Alan Lee (som kanske är mest känd som Sagan om Ringer illustratör och även arbetade på filmerna) och Brian Froud (som även han jobbat  med film – de klassiska dockfilmerna Dark Crystal och Labyrith som ligger mången 70-talist varmt om hjärtat). Den kom ut i slutet av sjuttiotalet och har mer eller mindre bildat skola i hur klassiska keltiska älvor skildras, men känns fortfarande lika inspirerande och nyskapande som när den kom ut för över trettio år sedan.

Allt av Ebbe Schön

Ebbe Schön är urbilden av den svenska folklivsforskaren och har i sitt karakterisktiska tomteskägg förgyllt mången tevesoffa med sina historer om hur folk levde och tänkte förr i tiden.

Från Wikipedia: “Förutom litteraturvetenskap har Schön studerat etnologi, nordiska språk och slaviska språk vid Stockholms universitet. Han har bland annat arbetat som radiotelegrafist, pressofficer och filmproducent vid Marinen samt varit radio- och tv-producent vidSveriges Radio och Sveriges Television. Genom åren har han själv medverkat i många radio- och tv-program.I nästan två decennier har han varit chef för Sveriges största folkminnessamling vid Nordiska museet i Stockholm, där han tagit del av de svenska bygdernas sägner om tomtar, troll, älvor, näckar och andra folktroväsen. Han undervisar återkommande vid universiteten i Stockholm och Linköping. Som föreläsare är han välkänd över hela Sverige. Ebbe Schön sitter med i Folkuniversitetsföreningens styrelse och styrelsen för Vilhelm Moberg-Sällskapet och är korresponderande medlem av Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur och Kungliga Örlogsmannasällskapet.”

Ebbe har skrivit en imponerande mängd böcker om väsen från nordisk folktro vilka varit en oumbärlig informationskälla i arbetet med min bok. Här följer några exempel:

  • Troll och människa : gammal svensk folktro
  • Svenska sägner
  • Erotiska väsen
  • Vår svenska tomte : sägner och folktro
  • Drakar och trollormar
  • Svensk folktro A-Ö – hur vi tänkt, trott och trollat
  • Älvor, troll och talande träd

Listan kan göras oändlig…

Återkommer i morgon med fler boktips och kanske ett favoritväsen eller två.

Tjillemuck!

/johan