Profilbild
2013-08-20

En fråga som man i princip alltid får, och ställer, är: vad inspireras du av? Och eftersom den listan är i princip hur lång som helst och dessutom förändras hela tiden så … får det här inlägget handla om karaktärer. Bra karaktärer, ibland är det inte ens flera utan en endaste, kan vara en hel berättelse i sig själva. Är de tillräckligt bra behövs inte så mycket mer, är de tillräckligt dåliga finns det inte en handling i världen som kan komma till undsättning.

friday-night-lights

I våras hade jag en gravt ohälsosam relation till tv-serien Friday Night Lights. Jag såg samtliga fem säsonger på mindre än en månad. Jag är helt ointresserad av amerikansk fotboll, vanlig fotboll också för den delen, men OMG vilka karaktärs- och relationsskildringar. Tim! Matt! Smash! Tami! Lyla! Landry! Tyra! Buddy! Och så fortsätter det tills man gått igenom i princip hela rollistan. Man gråter, skäms, biter på naglarna, skrattar, charmas, hoppas, hejjar på, vill slå någon på käften – och allt ryms inom gränserna för den lilla fiktiva staden Dillon i Texas.

tim+riggins

(Det här är Tim Riggins, kommentarer överflödiga.)

De senaste årens explosion av bra tv-serier har genererat hur många fantastiska karaktärer som helst. Pete Campbell i Mad Men. Cersei i Game of Thrones. Seth Cohen i The O.C. GJ i Top of the Lake. Amy i Big Bang Theory. Freddie i The Hour. Lady Mary i Downton Abbey. Carrie i Homeland. Spike i Buffy. Omar i The Wire.

Top Of The Lake

(Holly Hunter som GJ i Top of The Lake, kommentarer fullständigt överflödiga.)

Och, för att komma till någons slags poäng här, det är på tv jag har hittat min främsta inspiration när Asrin, farmor, Lima och alla de andra figurerna i mina böcker sakta vuxit fram. Sättet som de bästa manusförfattarna låter sina karaktärer sakta koppla grepp om tittaren på, är ibland ren magi, helt jämbördig med många av de största litterära klassikerna. Just nu går Top of the Lake på SVT. Det är en gråskalig kriminalhistoria som kryper in under skinnet. Natur som tar andan ur en. Men framförallt en guruliknande kvinna med långt grått hår som är absolut omöjlig att komma underfund med. Vem är hon? Vad vill hon? Hon spelas av Holly Hunter och är höstens absolut mest spännande fiktiva karaktär. Första avsnittet finns på Play, får absolut inte missas.

/E*