Jag har bara varit med i en traditionell bokcirkel och den rann ut i sanden när en efter en av deltagarna fick barn och inte hade ork eller tid att läsa längre texter än reklamblad. Till min glädje har nya möjligheter att bokcirkla dykt upp sedan dess. Genom sociala/digitala medier kan jag bokcirkla när jag vill, vart jag vill och med vem jag vill.

min blogg skriver jag ner tankar kring böcker jag läst och det är alltid kul att titta in hos andra bokbloggare. Det är ett sätt att bokcirkla. Jag har även testat att bokcirkla på Facebook via Enbokcirkelföralla. Då kunde jag gå in och läsa andras inlägg och skriva ner mina tankar när jag ville och få svar senare. På Twitter kan man hänga på i samtal som pågår genom att söka upp hashtaggen för en viss boktitel.

Ett av de roligaste sätten att bokcirkla på var när jag följde med surftåget om boken Vi kom över havet. Det var en direktsänd bokcirkel där man kunde chatta med andra utifrån frågor som cirkelledaren ställde, upptäcka material som boken byggde på och se filmer som hade anknytning till boken. Det var mycket intressant och jag tror att vi kommer att få se mer av den sortens bokcirklar framöver.

Det mest lyxiga sätt att bokcirkla på, som jag har varit med om, det har varit att åka på BokSPAning och träffa boknördar som jag själv, delta i bokrelaterade aktiviteter och prata böcker en hel helg i en mysig och avkopplande miljö. Det gör jag gärna om.

boksamtalifåtöljer

Nu i sommar bokcirklar jag i radio om boken Stål och det är en ny kul erfarenhet. Jag deltar även i Sommarbokcirkeln om samma bok här på Bokcirklar.se.

Egentligen längtar efter en egen riktigt mysig bokcirkel där man träffas, dricker te och pratar böcker. Ibland brukar jag fantisera vilka personer jag skulle vilja ha med i min bokcirkel.

  • Jag skulle vilja ha med en person som är bra på att vända på perspektiven och tänka lite crazy. Kanske Erland Loe, Andrew Kaufman eller Haruki Murakami.
  • Någon att irritera mig på och bombardera med vettiga argument. Kanske Jimmie Åkesson, Janne Josefsson eller Blondinbella.
  • Någon med starka åsikter är alltid bra att ha med, som håller dialogen i gång. Kanske Pippi, Yohio eller Åsa Lindeborg.
  • Någon eftertänksam som lägger märke till saker i boken som jag själv missat. Kanske Ior, Dalai Lama eller Kristina Lugn.
  • Någon med humor. Kanske Fredrik Lindström, Mia Skäringer eller Caitlin Moran.
  • Någon med bra litteraturkoll som kan relatera till olika böcker hit och dit. Kanske Yukiko Duke, Jessika Gedin eller en Superbibliotekarie.
  • Någon som tycker om att fixa gott fika. Kanske Nigella Lawson, Willy Wonka eller Leila Lindholm.

Hur ser din drömbokcirkel ut?