Hej! Anette Helgesson/ Feelgoodbibliotekarien här. Jag har fått den stora äran att gästblogga i sommar tillsammans med min vän och bibliotekskollega Sara Hagström Andersson som arbetar på Gävle stadsbibliotek. Vi har spånat ihop några teman som vi båda tänker skriva om. Då vi sällan tycker om samma böcker så antar jag att även inläggen kommer att bli lite olika. Eftersom det är trist att presentera sig själv så har vi valt att istället presentera varandra utifrån våra bokhyllor, liksom sker i radioprogrammet Min bokhylla.

Marian Keyes

Det första jag lägger märke till i Saras bokhylla är att böckerna inte står i bokstavsordning. :-) Även bibliotekarier kan släppa lite på ordningen i sin egen hylla. Det andra jag tänker på är att här har vi att göra med en bokintresserad person som läser böcker som inte hamnar i mainstreamfåran. Det är en modig person, en som vågar testa titlar som inte många andra läser. Sara lyfter fram bibliotekets hyllvärmare, böcker som är värda att bli utlånade fastän de fallit i glömska av många läsare. Sara är också en eftertänksam person, som inte väljer böcker på måfå. Hon har alltid en tanke bakom sitt val.

Sara har vad många kallar en god litterär smak. Hon väjer inte för tunga klassiker och hon pallar tjocka tegelstenar. Bland annat huserar alla band av På spaning efter den tid som flyttav Marcel Proust i hennes bokhylla. En annan klassisk författare som hon ofta återkommer till är Agnes von Krusenstjerna, vars bok Fattigadel, var den bok som läsprojektet Gävle läser använde 2011. Sara var en av initiativtagarna till projektet. Hon har även fingret med i andra läsprojekt. Det är ju inte för inte som hon tilldelats den ärofyllda titeln Årets bibliotekarie av Svenska Akademien.

I bokhyllan hittar jag även böcker från alla jordens hörn. Det är lätt att gissa att Sara är en resglad person. Hon säger att hon gärna läser när hon är på resande fot. Hon menar att det ger ännu en dimension till berättelsen. På hennes blogg hittar man många härliga resereportage med litteraturanknytning, som nu senast i maj när hon reste till London. Rena mumman för mig, som själv är en fåtöljresenär.

Men vad är det jag skådar: Bridget Jones dagbok och en Marian Keyes!! Några feelgoodböcker har smugit sig in. Tydligen ligger den på makens del av bokhyllan, skyller hon ifrån sig. :-)  Sara läser faktiskt lite av varje och är en tjej som gillar det goda och roliga här i livet, men det är inget hon skyltar med. Innerst inne är hon barnslig och älskar Pixi-böcker, som jag är övertygad om står gömda bland tegelstenarna. Det är nog det mest skämmiga jag kan avslöja om Sara. Annars är hon som en bibliotekarie är mest; det vill säga nyfiken, ordningsam, lyhörd och en demokratins tjänarinna.