Jag kallar mig för “Feelgoodbibliotekarien” därför att jag gillar böcker som värmer i hjärtetrakten och gör världen en smula bättre. Redan här känner jag att jag måste försvara mig. Men varför då egentligen? Det är väl bra att gilla det goda och roliga här i livet. Alla deckarläsare behöver ju inte förklara sig, fastän de läser den ena makabra bloddrypande mordhistorien efter den andra.

Det händer allt oftare att jag får frågan vad jag menar med feelgood (Må-bra-litteratur).  Kanske skiljer sig svaret beroende på vem man frågar? Böcker som får mig att må bra, kanske inte har samma effekt på dig.

bild (52)

Jag har försökt gräva i ämnet genom att fråga vad andra menar med feelgood. Förläggaren Pia Printz sa i en bloggintervju, att man genom att läsa feelgoodromaner: “får en så härlig känsla av att livet är…stort på något vis, och att mänskligheten i grunden är god. Ofta skildras ju gränslös kärlek och medmänsklighet i de här böckerna och det får mig att känna mig upplyft.” Hon menar också att en feelgoodroman gärna får innehålla någon form av kris, “ett roligt och udda persongalleri, en intrig med lite twist, en skopa sorg och rätt många skratt.”

Katarina Mazetti skriver feelgoodromaner i min smak. I Vi Läser nämner Mazetti det som våra stora humorkungar Hasse och Tage sa: “Varför ska man öka mängden olycka i världen?” Det stämmer väl in på hur jag tänker. Det finns så mycket elände i världen att det räcker och blir över. Bland annat av den anledningen undviker jag att läsa svenska deckare…det är ungefär som att se på Rapport eller Aktuellt…det blir för nära den bistra delen av verkligheten för mig.

Feelgoodpåbordet

Jag ställde frågan “Varför läser du feelgoodromaner?”  på Facebook och fick många intressanta svar:

“Att läsa den genren är som plåster på sår. Nyttigare än att tröstäta… En verklighetsflykt med lyckan garanterad. Även om jag har det bra så blir en sådan bok ett komplement, som ett härligt tjejsnack mellan två pärmar”.

“Vill må-bra å få sjunka in i en värld som kan strula till sig men som slutar bra. En bok utan mord å ond å bråd död. Älskar att få följa huvudpersonen som man ofta känner igen sig i å ändå inte.”

“För att koppla av.

“Jag läser dem när det finns störningsmoment i närheten, typ om man sitter på stranden eller bussen, eftersom det är lätt att släppa och plocka upp handlingen igen.”

“Verklighetsflykt!”

“Komik + melankoli =feelgood”

“Böcker som får mej att må bra helt enkelt och som är skrivna med glimten i ögat.”

“Mat, sex, böcker – man är sugen på olika saker beroende på tillfälle och behov.”

“I stället för – eller tillsammans med – godis. Något sött och lättsmält efter mer matnyttiga saker med tuggmotstånd. Efterrätt.”

“När allt jag vill är att få vila i absolut kravlöshet och vara säker på att allt faktiskt kan sluta bra. När jag vill linda in min mörbultade själ i fluffig, mjuk bomull.”

“Jag läser sällan feelgood-litteratur, men om jag gör det är det för att det ibland behövs något mjukt och lättsamt som motvikt.”

Jag har inget bra svar på vad jag menar med Feelgood/Må-bra-böcker, utan jakten på definitionen fortsätter. Berätta gärna för mig om du hittar någon.

Blir du nyfiken eller sugen på att läsa en bra, varm och rolig feelgoodroman? Varsågod här är mina tio-i-topp feelgoodfavoriter!