Det går ju inte att blogga tillsammans med en Feelgoodbibliotekarie utan att börja fundera över egna måbra-favoriter! När jag tänker på feelgood så tänker jag på böcker som landat mjukt i magen, varit en smekning över kinden eller en varm famn att krypa in i.

Mina tankar går också till litteraturens terapeutiska verkan, och till det litterära husapotek som bland annat Owe Wikström skriver om i Sonjas godhet. Den boken innehåller förresten något av det starkaste och vackraste jag läst om litteraturens kraft och om läsandets själaverkan. 

Här har jag samlat några av de böcker jag återkommer till eller skulle kunna tänka mig att återkomma till för att få lite stadga, när tillvaron känns hård och jag behöver en livboj att hålla mig i. Böcker som gör mig tryggare och gladare – mår lite bättre.

DSC02078

Den första bok jag kommer att tänka på som en feelgood-favorit är Jane Austens Stolthet och fördom. Den kommer jag nog aldrig att tröttna på, för här finns ju så mycket att tycka om – allt från ironin till den trevande romantiken och de bitska ordbytena. Författaren talar till oss direkt från sitt sena 1700-tal i romanen som fått evigt liv, och att veta hur det går gör läsningen trygg och varm.

En annan klassiker som jag är väldigt förtjust i är Buddenbrooks av Thomas Mann. Den överraskade mig rejält med sin friskhet och levande berättarstil. Sällan har jag läst så roliga och elaka personbeskrivningar! Att den handlar om en familjs ekonomiska och ståndsmässiga fall kan ge lite andra perspektiv, dessutom har jag trevligt på vägen.

En tid och en plats jag gärna återkommer till i litteraturen är 1920-talets Paris. Där öppnade Sylvia Beach sin bokhandel Shakespeare and Company. I boken som lånat namn av butiken berättar hon engagerat om sin tid i Paris, om människor – författare, konstnärer – som hon mött, om sin kamp med att ge ut James Joyces Ulysseus mm. Jag stortrivs i hennes sällskap, även om där så småningom kommer in en hel del olycka i skildringen för det går mot oroliga tider. En annan som skriver levande om samma tid är Ernest Hemingway vars En fest för livet  i stora delar verkligen är en fest. Tron på konsten, den egna förmågan och ja livet är än så länge stark och hoppfull.

En nyare roman som gör mitt hjärta varmt och glatt är Manuskriptet av den norska författaren Henrik H Langeland. Han berättar om  litteraturprofessorn Francis Meyer som blir handlöst förälskad i en yngre student. Detta, tillsammans med en akademisk strävan som inte vet några gränser, leder professorn in i minst sagt dråpliga situationer. Att handlingen till stor del utspelas på en litteraturvetenskaplig institution och att Langeland refererar till böcker och författare gör inte historien mindre intressant. En bonus är att självaste Fredrik Skavlan joggar förbi i denna rappa, smarta och roliga roman.

Sist, och till volymen minst, kommer här en av mina absoluta må bra-favoriter: Diktsamlingen Men hur små poeter finns det egentligen av Eva-Stina Byggmästar. Jag älskar hennes lekfullhet, poetiska språng och småpoeter! Här får själen ro. Ett smakprov av Byggmästar får avsluta mitt inlägg.

“diktan = önskan! men vafför ligger dikt i
dike?! säg, bor det dikter i bibliotekarier
riktigt dignar det i de bästa av dem?! så de
fortsätter som om ingenting hade hänt med
att distribuera dikter men med råge – ja,
de sänder ju diktböcker med nattugglorna,
härligt milsvitt omkring…”

Imorgon är det dags för min bloggkollega Anette/Feelgoodbibliotekarien att dela med sig av sina feelgood-tankar.