Under sommaren vill jag hellre än att läsa väldigt många böcker läsa rätt böcker. Rätt böcker för mig, alltså. De fyra lediga veckorna bjuder på något som liknar sammanhängande lästid, och lockar mig till ett mer reflekterande lässätt än vanligt. Så sommarens läsning väljer jag med omsorg. Vad är det jag längtar efter allra mest? Vilken sorts text vill jag fira semester med?  Vad vill jag ska bli just den här sommarens litterära signum?

Här är några av läsupplevelser som alla satt sin prägel på respektive ledighet:

1. Per-Anders Fogelströms stad-serie, som inleds med Mina drömmars stad.
Jag läste de fem böckerna en het sommar för många år sedan, i skuggan under markisen på mina föräldrars altan, och mellan turerna till postkontoret där jag jag jobbade extra. Jag slukade min mammas gamla upplaga, i serien Delfinpocket. Jag minns med värme Emily och de andra – men också fascinationen över att faktiskt läsa om en hel stad, i förvandling.

2. Fröknarna von Pahlen av Agnes von Krusenstjerna, som inleds med Den blå rullgardinen.
1995 kom de sju böckerna i nyutgåva i två feta band om sammanlagt ca 1500 sidor. Läsplatsen var densamma som ovan, året 1995 eller möjligen 1996 och jag vilade från studierna i litteraturvetenskap. Jag hängav mig helt åt berättelsen om Angela och Petra och åkte känslomässig berg-o-dalbana.

3. Jan Kjaerstads trilogi om Jonas Wergeland.
Länge hade jag sett fram emot att läsa böckerna om tv-stjärnans fall från absoluta toppen till absoluta botten när han misstänks ha mördat sin hustru. Allt är kanske inte vad det synes vara och ur tre (minst) berättarperspektiv träder bilden av Jonas W på ett mästerligt sätt fram i Förföraren, Erövraren och Upptäckaren. Detta var förra årets läsning som höll mig varm, även om sommaren var kall.

glada böcker ledsna blommor

4. En familjeangelägenhet av Rohinton Mistry.
“Jag är avundsjuk på dig som har den här oläst” sade Anette och viftade framför mig med boken vars handling tilldrar sig i Indien. Hennes ord gjorde den svår att motstå och 2006 följde den med på en resa som gick mellan Prag, Wien och Budapest. Men allra mest var jag förstås hos den prövade familjen i Bombay.

5. Beatles av Lars Saabye Christensen.
Den  här generationsromanen från grannlandet Norge var 2011 års mest minnesvärda sommarläsning. Tiden är 60-tal, miljön Oslo och huvudpersonerna ett gäng killar vars högsta dröm är att bli som Beatles. De fuckar upp för sig själva mest hela tiden – men störst av allt är alltid vänskapen. Sällan har jag läst en roman så levande, så bultande, så sprakande! Läslycka!

Snart är det dags för årets semester. Därför oroar det mig lite att jag ännu inte fått det där riktiga sommarläsningssuget. Men något stort och fint tror jag det blir till slut.

Precis som Anette är jag nyfiken på vilken bok du förknippar med sommar och semester?