Profilfoto
2013-06-20

Bokcirklars vän Cecilia Bengtsson delar med sig av lite lästips inför sommaren . Cecilia gästbloggade på bokcirklar.se i december, då hon gav oss fler läs- och bokcirkleltips. Cecilia Bengtsson är utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm.

Sommaren är här och förhoppningsvis lite extra tid och ro att läsa. Här kommer några boktips från mig:

solas_cecilia

Underbarn av Roy Jacobsen
Romanen är en barndomsskildring, men också en klasskildring, från 60-talets Oslo. Huvudpersoner är tioåriga Finn och hans halvsyster Linda. Bokens fina omslagsbild är gjord av Stian Hole, som även illustrerat de fina bilderböckerna om Herman. Roy Jacobsen har skrivit fler böcker, bland annat Ånger.

Springa med åror av Cilla Naumann
Det var länge sedan jag blev så berörd av en bok. Bokens tema är moderskapets och vänskapens komplexitet. Viljan att få höra till och ändå vara sin egen. Huvudpersonen i boken är Monika som bor på landet i Halland och i boken får man följa hennes liv från barndomen till medelåldern. Ett extra plus är att sommar och dess ingredienser har stor betydelse i romanen. Även dikten Ljusfälten av Edith Södergran är viktig i boken.

Jag har krafter. Jag fruktar ingenting.
Ljus är himlen för mig.
Går världen under –
jag går icke under.
Mina ljusa horisonter stå
över jordens stormande natt.
Träden fram ur det gåtfulla ljusfält!
Oböjlig väntar min kraft.

Greklandssommar av Maria Hamberg
Den här vardagsnära berättelsen tycker jag mycket om. Huvudpersonen Betty arbetar på en industri, hon har barn, är skild och sliter med att få ihop vardagslivet. Samtidigt finns lycka och hopp.

Gale av Karl Eder
Boken handlar om en seglats över Atlanten. Det irländska paret Gale och Devon förvecklar sin dröm- en seglats över Atlanten. Mathias och Daniel blir medföljare på segelbåten och vi får följa naturens skiftningar, passen vid rodret, äta, sova och hantera relationerna ombord. Relationerna är det som gnager och skaver och som till slut blir det största hotet.

Mitt sista boktips utspelar sig också i Atlanttrakter men det viktigaste temat i denna bok är integration. Boken heter Atlantens mage av Fatou Diome. Huvudpersonen heter Salie och kommer från Senegal men är sedan ett par år bosatt i Frankrike. I Senegal finns hennes bror och släkt kvar och återseendena med släkten och hemlandet är allt annat än enkla.

I sommar ser jag fram emot att läsa fjärde boken om Ruth Galloway av Elly Griffiths. Första boken heter Flickan under jorden. Jag ska också ta mig an Boel och Oscar av Josefine Sundström och En hemstad av Kristina Lundberg.

Vad planerar du att läsa?

Skön lässommar önskar jag er.

sommarblomma_cecilia

//Cecilia Bengtsson, Regionbibliotek Stockholm