Profilbild
2013-04-22

Affisch från Svenska Unesco
Idag 23 april är det internationella Världsbokdagen. Firar du det på något sätt? Vad betyder Världsbokdagen för dig?

Världsbokdagen uppmärksammas ofta på bibliotek runt om i landet, på skolor och bokhandlar. Men dagen började troligen som ett mer personligt initiativ bland folket i Katalonien som gav varandra bokgåvor just denna dag.
”I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St Görans (St Georges) dag den 23 april genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om. Av tradition får givaren får en ros tillbaka”. 1995 inrättade Unesco Världsbokdagen för ”firandet av böcker, författare och läsning samt värnandet om upphovsrätten och människors fria tillgång till information”. Läs mer på Unescos sida.
Unesco beslöt att uppmärksamma boken och läsningen men även upphovsrätten som är viktig för att lyfta  ”författarnas möjlighet till ersättning för sitt arbete i en snabbt digitaliserande värld”.

Bokens dag den 23 april är även en minnesdag för författare som Shakespeare, Cervantes, Nabokov, Manuel Mejia Vellejo, de la Vega, Laxness, Josep Pia, Manuel Mjia Vallejo med flera.

Som skolbibliotekarie har jag tidigare dragit igång både Världsbokdagen och Världsboksveckan med tipsrunda, utlottningar, bildspel, boktips och diverse aktiviteter, allt för att sprida läslust till de unga! De är en enormt viktig läsargrupp, det tycker jag fortfarande. Mitt eget facebookflöde började igår fyllas med information från vänner och kollegor som ordnar aktiviteter på bibliotek och webben för att uppmärksamma Världsboksdagen. På twitter kan du under taggen #världsbokdagen eller #worldbookday följa hur dagen firas runt om i världen.

Jag är nyfiken på hur ni på bokcirklar.se och andra läsare väljer att uppmärksamma dagen. Läser gör ju många av er varje dag ändå, och en bokgåva till varje person man tycker om är kanske att hålla ribban lite väl högt? Men ett boktips var kanske vi kan bjuda på? Kanske inte en utförlig recension utan bara en titel i högsta anspråkslöshet? Jag ställde frågan till bokcirklars följare både på Twitter och Facebook, och nu även till er läsare här på webbsidan. Skriv gärna en titel i kommentarsfältet nedan. Jag sammanställer en lista med alla boktips jag får, och uppdaterar den allt eftersom under de närmsta dagarna. För en lista med bra boktips som vi vill bjuda våra läsvänner på blir nog egentligen aldrig färdig, eller hur?

Affisch från Svenska Unesco

Läsarnas boktips:

Hjalmar Söderbergs Doktor Glas
The Raw Shark Texts av Steven Halla
Skåneresan av Olle Svalander
Fallet Sandemann av Gabriella Håkansson
Drömfakulteten av Sara Stridsberg
För mycket lycka Alice Munro
Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov
Desirada av Maryse Condé
Ivan Agueli av Torbjörn Säfve
För Lydia av Hjalmar Söderberg
Vägen till Frostmofjället av Hervor Sjödin
Alkemisten av Paulo Coelho
Döden som gav liv av Leo Flavum
Älskaren av Marguerite Duras
Brick Lane av Monica Ali
Ru av Kim Thúy

Boktips från “Redaktionen”

The fault in our stars / Förr eller senare exploderar jag av John Green
Ta skada av Martin Engberg
Pojken som fann en ny färg av Oskar skog
Det som inte växer är döende av Jesper weithz
Vägen mot Bålberget av Thetese Söderlind
Springa med åror av Cilla Naumann
Jellicoe Road av Melina Marchetta
Ryssar är såna som gillar björkar av Olga Grjasnowa
Fjärilseffekten av Karin Alvtegen