Tack för att du skickat ditt manus till oss. Tyvärr passar det inte in i vår utgivning. Ord som varenda aspirerande författare känner igen. Men vad döljer sig i själva verket bakom dessa klichéartade standardfraser? Är allt hopp ute nu? Ljög polarna när de pratade om kommande Augustpris? Och var den där femman i svenska egentligen inte värd ett vitten?

augustpris

I de flesta fall är det nog tyvärr så. Man kommer aldrig lyckas skriva något som publiceras. Men det betyder knappast att man inte har skrivit något bra. Det finns långa listor på stora författare vars förstlingsverk refuserades. Alla har väl hört om Astrid Lindgren. En annan är Jonas Jonasson som skickade manuset till Hundraåringen… till fem olika förlag. Fyra av dem refuserade. Hur det gick sedan känner ni säkert till.

Som författarwannabe vill man gärna tro att det finns något slags objektiv smak bland förläggare och redaktörer. Det som tilltalat ett förlag borde rimligtvis även falla andra i smaken. Men så är det förstås inte alls. Mitt manus Dit drömmar färdas för att dö blev antaget. Men det blev också refuserat.

Om mitt manus fick jag från ett förlag veta att ”bristen på djup i persongestaltningen” var ett stort problem. Ett annat förlag tyckte emellertid att det var ”en välbalanserad berättelse med sammansatta karaktärer”. Två stora förlag skickade mitt manus till lektörer. Den ena lektören menade att manuset behövde ”arbetas om fullständigt för att fungera som litterärt verk”. Den andra ansåg tvärtom att ”berättelsen griper tag och chockerar och fungerar litterärt”. Ett förlag var nära att nappa men hänvisade i refuseringen till att karaktärerna saknade goda sidor. När manuset antogs skrev min nuvarande förläggare att ”dina karaktärer är allt utom svartvita.”

Det är en jävla bransch. En godtycklig bransch? Du hänger ut ditt hjärta på en krok och får till svar att det inte passar in, att det finns så många andra som gör samma sak. Men alla ni författare i vardande: ha förtröstan! Förlag är också människor. Få manus blir älskade av alla och inte ens när ett förlag älskar ditt manus är det säkert att de ger ut det. Om Dit drömmar färdas för att dö skrev ett förlag: ”Vi tackar nej, men du kommer säkert att få napp någon annanstans. Så bra är det.” De hade rätt. Efter många förlagsvändor och refuseringsbrev kom romanen till slut ut i augusti 2012 på Parabellum Nord Förlag.

Hur det gick till efter att manuset blev antaget tänkte jag berätta om i nästa inlägg.

Allt gott,

Mattias

debutantbloggen Fotnot. Denna text har tidigare publicerats på Debutantbloggen. Om du vill ta del av flera olika debutanters tankar kring skrivande rekommenderar jag verkligen http://debutantbloggen.wordpress.com/.