Profilbild
2013-03-26

bokcirklar_paskekrim_700x700px

Berättelsen om Metta Fock Ridderbielke, som efter en lång rättsprocess döms att sitta på Carlstens fästning tills hon bekänner morden på sin make och två av sina barn, är fruktansvärt spännande.

Ann Rosman skildrar i spänningsromanen Mercurium ett kvinnoöde och ett samhällsklimat i början av 1800-talet som gör ont i hela kroppen när man läser. En tid i häxprocessernas efterdyningar när det var möjligt att döma en kvinna på lösa rykten. Ett liv som präglades av kamp för överlevnad, upprättelse och värdighet, men som slutade på värsta tänkbara sätt.

Parallellt med den historiska berättelsen finns i Mercurium en samtida, med mord, arvstvister och mjältbrand som ingredienser. Den är underhållande, men långt ifrån så gripande som Mettas öde. Läs och begrunda!

Mercurium

Se också Stefan Anderssons visversion om Mettas liv: