stora_lasarpriset_liten

Årets roman: Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken
av JONAS GARDELL

Grattis till utmärkelsen Årets roman i Stora läsarpriset 2012!
När du påbörjade skrivarbetet med trilogin “Torka aldrig tårar utan handskar”, anade du redan då att de skulle nå en sådan framgång? Hos läsarna och kritikerna?

– Jag var helt oförberedd på det enorma genomslag ”Torka aldrig tårar utan handskar” fick, att ett helt svenskt folk skulle bli så väldigt berörda. Jag är både rörd och lite stolt.
Jag var oerhört nervös inför boksläppet och inställd på sågningar, och när det recensionsdagen för första boken gick upp för mig att boken var utnämnd till klassiker och svensk litteraturhistoria var det omvälvande och lite overkligt.

Vilka avtryck tror du att din romansvit & TV-serie om Benjamin, Rasmus, aids, kärlek och Stockholm under 80-talet lämnat efter sig? Vilken betydelse har de fått för vår samtid och för framtiden?

– Mitt mål var att så effektivt som möjligt bryta tystnaden kring hiv och aids, och det måste man väl säga att jag lyckades med. Jag får också dagligen bevis på hur romanerna verkligen gripit in i enskilda människors liv. HIV-positiva killar som slutat skämmas och fått mod att leva, unga homosexuella som vågat komma ut för sina föräldrar, för att inte tala om att ungdomar ju går och testar sig för hiv.

Ur mitt perspektiv är språket i romanerna tydligt, avskalat, elegant och med tyngd där det behövs. Hur tänker du kring ditt språk i berättelserna?

– Min tanke var att skriva ett episkt verk. Att det skulle vara skrivet i en stor, svensk berättartradition, som exempelvis Mobergs Utvandrarserie.

Du har många bollar i luften. Vad väntar härnäst?

– I slutet av juli kommer äntligen tredje och sista delen av romanen, och sedan är den avlämnad och klar! Hurra! Därefter har jag i oktober premiär på en maffig show med stor ensemble och orkester på Maxim i Stockholm, så jag växlar till artisten Gardell.

Vilka böcker och berättelser har lämnat avtryck hos dig?

Oj, jag skulle behöva resten av veckan på mig för att räkna upp alla de verk som betytt nåt för mig.

Torkaaldrigtårarutanhandskar

Jonas Gardell intervjuades av Cecilia Bengtsson i mars 2013.