Profilbild
2013-02-11

– Vad läser du?
– Vad jag läser?

Dessa vidöppnande frågor. Hur ska jag besvara frågan?

Jag läser om allt. Om hur girafferna är högre än blåvalen. Om hur Strindberg led när han skildes från sin hustru. Hur en man låg och svettades över ett mord han hade begått på en hyresvärd. Hur Östersjön är ett stilla tak.

Jag läser om hur Pippi Långstrump har en pappa som är långt, långt borta men ändå så närvarande i Pippis inre värld. Jag läser om hur bokstäverna djävlas med en poet. Jag läser om hur man bakar den underbaraste sockerkakan, den med extra ägg, extra smör och extra av allt möjligt. Jag läser om hur Alfons Åberg vill ha mera tid för att göra sig i ordning. Jag läser om hur professorn tänker om skolan. Jag läser om vikten av att sova flera timmar varje dygn. Jag läser om stjärnorna på himlen och om månen som vandrar däruppe. Jag läser om forskningen kring hur man bedömer elevers lärande. Jag läser nyheternas skrämmande rubriker.

Jag läser av mina barns ansikten. Jag läser av den gamla damens rädsla i tunnelbanans trängsel. Jag läser av elevens vilja till kontakt. Jag läser om vädret genom att läsa av himlen. Jag läser av kråkfötterna som gått här innan mig. De har inga bokstäver men lämnar ett språk efter sig.