Profilbild
2013-01-03

Härom veckan besökte jag RetrobiblioteketHuddinge bibliotek. I deras öppna magasin har man inrett tidstypiska rum med välfyllda bokhyllor från 40-tal, 50-tal, 60-tal och 70-talet. Det var fint, inspirerande och med många detaljer. Jag fastnade mest för 70-talshyllorna. Kanske för att jag är född på 70-talet och som ung vuxen läste jag ett flertal böcker som publicerat under 70-talet och det var härligt att återse dem på retrobiblioteket.

En bok som inte är från 70 – talet utan en femtiotalsbok men som betytt mycket för mig är:

Tur i oturen av Esther Ringnér Lundgren Som tonåring läste jag den här boken minst tio gånger. Jag fullkomligt älskade berättelsen om Lisbeth som skulle laga mat åt sin pappa på lunch men glömde bort tiden eftersom hon var försjunken i en bra bok. Pappan fick äta kall potatis och Lisbeth blev skickad till ett pensionat på sommaren för att lära sig hushållsysslor istället för att segla. Bitter och sur kommer Lisbeth till pensionatet men sommaren blir ett äventyr och på pensionatet fanns fina Jan som hade som uppgift att skala potatis. Det härliga med Lisbeth är att hon är en stark tjej som går sina egna vägar! Visste du att det finns ett sällskap för Esther Ringner Lundgren?

Några andra kära återseende på retrobiblioteket:

Babels Hus av P.C Jersild. Boken om Primus Svensson som får en hjärtinfarkt och möter sjukvården i 70-talet Sverige. Både boken och TV-serien grep tag i mig som tonåring. Jag kanske ska ta och läsa om den?

Det sista äventyret av P. G Evander Berättelsen om vilsna Jimmy som inte lyckas med någonting och framförallt inte att bryta sig loss från sin mamma. Jag minns också det fina stockholmsskildringarna.

En mor har fyra döttrar av Inger Alfvé. Under en period läste jag ett flertal av Inger Alfvéns böcker. Gillar hennes sätt att skildra de mellanmänskliga relationerna, familjelivet och dess komplexitet och ofta invävt i en spännande berättelse. En moder har fyra döttrar handlar om den 49 –åriga modern Ottilia. Hon har tre flickor varav den yngsta bor hemma. Ottilia har också en hemlighet som ligger som en skugga över hennes liv.

Vem älskar Yngve Frej? av Stig Classon Jag minns att jag gillade charmen i boken och i filmen. Landsbygden, dåtiden och skomakare Gustafsson som sätter upp en skylt med texten fornminne. Turisterna kommer och Gustafsson visar dem ruinerna till det hus där soldaten Yngve Frej bodde vid 1900-talets början.

En roman från nittiotalet som betytt mycket för mig och många andra är:
Under det rosa täcket av Nina Björk Behöver jag säga mer än så?