Profilbild
2013-01-16

Idag gick årets första redaktionsmöte av stapeln. pontons, det vill säga. Ja, redaktionen träffades för att prata årets första nummer, och jag undrar om våra ord – entusiasmen, dagordningen, pepparkakorna – kanske till och med pulvriserade den där satans, enligt mig oförskämt diffusa, stapeln? Jag vet inte. Jag vet bara att mötet var mycket lyckat. Och att uttrycket “gå av stapeln” härrör från skeppsbyggarvärlden, var synonymt med “att sjösättas”, men nu också, these days, med “att äga rum”. Det senare har jag googlat mig till, det förstnämnda upplevde jag med mina så kallade sinnen. I den så kallade verkliga världen. Förvisso en smula trötta, men fortfarande sinnen. Kaffesugna. Som upplevde lycka.

Lycka skapad av, ja vadå? Jo, litterär gemenskap. Den litterära krets som redaktionen för ponton utgör (och som du kan bli en del av, läs post scriptum lite längre ner, de har ju en tendens att komma i slutet de där förutsägbara post scriptumen). Den Stockholmsbaserade samhörighet som tillsammans med alla Sveriges unga skrivande och läsande människor bildar ett mindre, lyriskt universum (en samhörighet vars kraft tydligen kan få en självutnämnt ironisk postmodernist/distanserad språkmaterialist att uppsluppet para ihop ordet “lyriskt” med “universum” utan direkt ryggmärgscensur). Och!, som om det famösa ödet ville underlätta för mina bloggövergångar så är det just detta som är temat för ponton nummer 1, 2013: Litterär gemenskap! Litterär gemenskap och kollektivt skrivande.

Lösryckta ord/meningar som cirkulerade i mötesrummet: författare som skriver brev till varandra, “piratepad.net är det absolut bästa som finns”, vilda detektiver och inälvsrealister, Madame Bovary, Dockhaveri, fotografier, Abdellah Taïa, skriva helt avskärmad från världen, är det ens möjligt?, tyck om text (sin egen? haha), Monika Fagerholm, anfang, trött med pressbilder, Brombergs poesiutgivning, vore kul med absurda intervjufrågor, former för tillsammansskrivande.

Och då har vi inte ens huggit in på den insända manushögen. Med våra så kallade sinnen. Giriga. Det kan bli något. Detta.

Ps. Saxat från Facebook:

REDAKTIONSMEDLEMMAR SÖKES! Just nu letar vi i synnerhet efter a) folk under 22 som ritar, fotar, målar eller alltihop, b) folk som skriver och är i tonåren, eftersom alla redaktionens tjugoettåringar snart är pensionsfärdiga. Förutsättningen är att du bor så nära Stockholm att du kan komma på våra möten (vi har tolv om året). Man får inget betalt, men böcker och kakor. För att söka till redaktionen, skriv till oss på skriv@ponton.nu och berätta något om vad du gillar att skriva, läsa eller tänka på. Bifoga gärna lite grejer du gjort också.

Ds.