Profilbild
2012-12-18

Ibland tänker jag på alla böcker som jag inte hunnit läsa och inte heller kommer förmå att ta mig an. I andra stunder gläds jag åt de berättelser jag tagit del av på olika sätt och vilken rikedom det är och har varit.

Jag heter Cecilia Bengtsson och arbetar som utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm. Jag brukar skylla mitt yrkesval på vattkoppor som jag hade i januari månad det år då jag skulle fylla nio år. Jag var mycket sjuk och blev hemma många veckor från skolan. Det var under den tiden jag verkligen lärde mig läsa med flyt. Mina snälla systrar kom med en barnvagn fullpackad av böcker till mig och sängliggandes läste jag Karlsson på taket, Millans märkvärdiga mormor, Prins hatt under jorden och Madicken & Junibackens pims. Jag blev bokslukare och bibliotek blev en nödvändig plats för att tillgodose mina behov av bra berättelser.

I backspegeln brukar jag tänka att ett bokligt intresse inte är förutsättning för att vara bibliotekarie. Yrket inrymmer så många fler aspekter än läsning men för vissa bibliotek är läsfrämjande arbete centralt. I kommande inlägg ska jag skriva om litteratur utifrån olika teman. Eftersom jag under många av mina yrkesverksamma år läst mycket barn och ungdomslitteratur kommer ett par innehålla tips på böcker att läsa själv och för högläsning. Annars skulle jag nog i mångt och mycket kalla mig för en alläsare. Allra mest uppskattar jag dock realistiska skildringar, som När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall och triologin om Nancy av Elsie Johansson.

Efter dagar som varit fyllda av arbete, möten, hemmastök med barn och hushåll är det väldigt trevligt att få sig ett skratt genom Liv Strömquists seriestrippar tycker jag.

Cecilia Bengtsson kommer att gästblogga på bokcirklar.se under vecka 51, 52 och 1.