Profilbild
2012-12-07

Hela familjen samlas när vi läser ”Kaspar en kunglig katt” av Michael Morpurgo. Det här är en spännande och känslosam berättelse med historisk bakgrund. Det handlar om en fattig piccolo på hotell Savoy i London, en rik och busig amerikansk flicka och en aristokratisk katt med ryska ådror. Men mest av allt handlar det om Titanic och dess första och enda färd över Atlanten.

För oss vuxna läsare berättar boken om den tidsanda som rådde för hundra år sedan när världens snabbaste och osänkbara skepp gav sig av. För barnen är det rafflande och gripande att följa huvudpersonernas äventyr, och som tur är får vi snart klart för oss att åtminstone berättaren klarar sig. Det blir också en del samtal om den tidens skillnader i klass och kön när vi läser boken. Lillebror undrar varför den unga barnhemspojken som blivit piccolo inte bara kan byta jobb när han blir illa behandlad? Och storasyster undrar varför kvinnor hade företräde till livbåtarna – det var väl inte rättvist?

Dagens boktips är en kapitelbok som passar utmärkt för högläsning. Språket är eftertänksamt snarare än rappt, men boken har också många och vackra bilder av Michael Foreman som levandegör miljöerna och håller intresset uppe. Som extra bonus får man på slutet veta litet om hur författaren fått sina idéer till boken.

 

Kalendertipset kommer från:
Karin Sundström, Regionbibliotek Stockholm