Antalet debuterande serietecknare i Sverige har exploderat på senare år. I år kom inte mindre än sex stycken debutanter med sina första album, och här presenteras två av dem, diametralt olika men på var sitt sätt fantastiska serieberättelser.

Lisa Rydberg har i Fågel Bix skrivit ett galet och rolig äventyr om en vetenskapskvinna som uppfinner ett slags superämne. Det är prestations- och intelligenshöjande, men ska det visa sig, kan ge svåra biverkningar. När hon (för övrigt inspirerad av den verkliga Marie Curie och hennes forskning på radioaktiva ämnen) blir fråntagen sitt forskningsprojekt gör hon allt för att återfå kontrollen över sin skapelse. Lisa Rydbergs album är skapat med collageteknik, och bilderna är blandningar av gamla tidningsutklipp och tecknade delar. Det kombinerade resultatet av berättelse och bilder blir en starkt atmosfärsrik historia som utspelar sig i ett Europa någon gång under nittonhundratalet.

Pelle Forshed har i sin De anhöriga använt sig av erfarenheter från arbete inom hemtjänsten. I åtta noveller skildrar han tillvaron kring ett hemtjänstbolag, sett ur olika människors synvinkel. Här finns kvinnan vars barn tror att hemtjänsten försöker ta livet av henne, här finns den gamla damen som absolut inte vill vara till besvär, och här finns de som arbetar inom hemtjänsten och försöker räcka till för alla. Forsheds stil är gammaldags seriemässig med fyra rutor per sida. Ofta är det ganska lite rörelse mellan bilderna men den lilla som finns är väldigt betydelsefull. Novellerna går i varandra och personer återkommer på ett sätt som påminner om Jonas Karlssons noveller, och som verkligen ger en stark känsla för de många människor vars liv hakar i varandra under en vanlig dag i hemtjänsten.

Kalendertipset kommer från:
Alice Thorburn, bibliotekarie