Profilbild
2012-12-21

Elizabeth Jane Howard – hustru till Kingsley Amis och styvmor åt Martin Amis!

Men viktigast av allt är att hon är en fantastisk författare själv, som med sin debutroman The Beautiful Visit från 1950, tyvärr oöversatt, får mig att bli inlindad i ett sorts dis där det är svårt att se klart.

Vid tiden före första världskriget får en ung kvinna en inbjudan till en tillställning på landet. Och därmed får hon en ny utgångspunkt – men också en envis blick bakåt. Allting relateras till denna nya glimt av ett annat liv som båda andas frihet och slutenhet.
Ty det är Nostalgi detta handlar om – förlamande och tyngande. På ytan nära nog kamouflerat till något livsgivande.

Smärtsamt att läsa om! Men konstigt nog blir jag lycklig av denna författare som har kunnat gå in i detta svåra. Jag läste den för snart 40 år sedan och känner stämningen av “The Beautiful Visit” ännu.

Tänk att jag har fått möta just den här boken!

 

Kalendertipset kommer från:
Jan-Olov Nordh, bibliotekarie i Stockholm