Två av årets svenska seriedebutanter är Jenny Berggrund och Julia Thorell, och deras album handlar båda om unga tjejer. Men där tar egentligen likheterna slut.

Jenny Berggrunds Med eller utan dig skildrar Göteborgstjejen Ink och hennes kompisgäng under några månader när vänskapsband prövas och relationer påbörjas. Ink blir kär i en kille som döljer saker för henne, men ser inte att kompisen Leo länge varit intresserad. Samtidigt ställs fler av hennes bästa vänner inför relationer som tar slut eller inleds, och en av vännerna är försvunnen sedan ett tag tillbaka. Serien skildrar vardagen med stark närvarokänsla och på-pricken-dialog som påminner om TV-serier. Tecknarstilen är svartvit och levande, och i och med de många karaktärerna som boken innehåller blir resultatet närmast en kollektivroman.

Om man istället vill ha mer ungdomligt sökande och politisk medvetenhet kan man läsa Julia Thorells Juni. Dess unga huvudperson har växt upp i ett kollektiv med sin fritänkande och flummiga pappa, och nu försöker hon som ung kvinna passa in i det ”vanliga” samhället. Hon trivs inte på Konstfack bland raka linjer och minimalistiskt tänkande, istället längtar hon efter att få rita serier och slippa vara så medveten om sig själv hela tiden. Samtidigt är hon också trött på den totala friheten i uppväxten, och har svårt att försonas med sin far. Juni skildrar på ett trovärdigt och roligt sätt en ung kvinnas problematiska relation till sin far, men också hennes ganska avslappnade inställning till killar och till livet i allmänhet, parad med en gryende medvetenhet om hur dogmer och åsikter om samhället faktiskt också hänger ihop med den faktiska verklighet man skapar åt sig.

Kalendertipset kommer från:
Alice Thorburn, bibliotekarie