Profilbild
2012-12-11

Marianne Cedervall har skrivit tre böcker som ofta hamnar på bibliotekens deckarhyllor, men jag kan inte nog understryka att det här är böcker som passar även den som inte är deckarfrälst!
Man skulle närmast kunna kalla Cedervalls böcker för mysdeckare. Vi får i tre böcker träffa de bästa vännerna Hervor och Mirjam, två kavata men vid första anblick väldigt olika kvinnor – en från Norrland och en från Gotland, en är örtekvinna och en är läkare. Deras olikheter är på flera sätt det som för dem samman och också det som gör att de är så roliga att följa genom alla böckerna.

De blir båda snabbt som ens egna nära vänner vilka man i böckerna gläds, sörjer, skrattar och förfäras tillsammans med. Det handlar om vänskap, kärlek, svek, örtabrygder och affirmationer.
Små mysterier i människors liv som Marianne Cedervall skildrar med en underbar värme och som gör en på gott humör.

Ett tips såhär i pyssel- och baktider är att lyssna på ljudböckerna som är helt underbart inlästa av Susanne Alfvengren och Gun Olofsson som ger oss både Hervors barska norrländska och Mirjams något mjukare gotländska och på så sätt fördjupar berättelserna .

För oss som har läst de tre böckerna (Svinhugg, Svartvinter och Spinnsidan) om Hervor och Mirjam verkar det glädjande nog som att det kommer en fjärde del till våren 2013.

 

Kalendertipset kommer från:
Emelie Sundström, bibliotekarie