Om man är ung, eller ung till sinnet, kanske något av följande svenska seriedebutanter kan passa.

Johanna Koljonen och Nina von Rüdiger har skrivit Oblivion high, en berättelse om när Näcken byter plats med en japansk utbytesstudent och börjar på högstadiet i Upplands Väsby. Här blandas gamla nordiska myter med nytt japanskt mode, och det japanska går igen också i tecknarstilen. von Rüdiger har skapat en svensk manga där högstadietjejen Soon Mi står i centrum, tillsammans med sin koreanska mamma, sin lillebror, sin bästa vän Nin – och så näcken, i japanske utbytesstudenten Masatos roll. Det är sagoaktigt och fartfyllt, men tar också upp ämnen som alla som gått högstadiet känner igen: de invanda rollerna i skolan, längtan efter något annat, förvirringen inför vuxenvärlden och ibland inför sig själv.


I Sofia Malmbergs Augustnominerade Elin under havet
är ämnet ändå tyngre. Elvaåriga Elin vill börja träna kampsport och får kontakt med en tränare. Men istället för att hjälpa henne så utnyttjar han henne, och Elin har ingen att prata om det med. Hennes mamma är svår att nå och pappan frånvarande. Istället bearbetar Elin det som hänt med hjälp av en låtsaskompis och sin fantasivärld. Sofia Malmberg har skapat en finstämd historia med många bottnar om en ensam tjej och om hur man kan råka illa ut om vuxenvärlden inte ser vad som händer. Bilderna i boken går i gråskalor, mörkare när farorna i fantasivärlden måste bekämpas, och ljusare i den vanliga världen där Elin till slut också finner styrka att gå vidare.

 

Kalendertipset kommer från:
Alice Thorburn, bibliotekarie